Italia – trufe, castane coapte şi vin tânăr

Florența

Nicăieri nu veţi aprecia mai mult decât în Italia zilele senine de toamnă. Asemenea unui spectacol dramatic, natura îşi dezvăluie treptat peisajele şi îmbracă culori rubinii. Departe de marile oraşe turistice, toamna are un gust deosebit în Italia. Gustul vinului proaspăt stors, al trufelor scoase de sub râuri de frunze, al castanelor rumenite în foc, al delicateselor pregătite cu ierburi aromatice.

Deşi Italia e faimoasă pentru festivalurile sale în orice anotimp, cele de toamnă sunt de departe cele mai aromate.Chiar daca nu sunteţi gurmanzi, veţi găsi cu greu puterea de a face faţă tentaţiilor culinare.

Sărbătoarea trufelor în Toscana şi Piemont

Unele dintre cele mai fastuoase şi delicioase festivaluri culinare ale Italiei se leagă de “diamantul” pe care bucătăria din peninsulă îl serveşte lumii întregi. Trufele albe, delicatesele atât de rare care se vând cu cateva mii de euro kilogramul, sunt cinstite cum se cuvine în sărbători de toamnă. În fiecare weekend din octombrie şi în primele două weekenduri din noiembrie, în oraşul Alba din Piemont (la 72 de kliometri de Torino), are loc Festivalul Trufelor Albe – Fiera del Tartufo Bianco d’Alba. Nu numai ca veţi simţi aroma inconfundabilă a trufelor pe toate străduţele din oraş, dar puteţi să asistaţi la vânzări spectaculoase ale acestor delicatese, pentru că în aceeaşi perioadă are loc aici şi piaţa mondială de vânzare a trufelor albe. Cele câteva săptămâni de festival atrag turiştii nu numai prin delicatesele culinare în care trufele sunt ingredientul principal, dar şi prin evenimente culturale, proiecţii de filme şi reprezentaţii de artă medievală. Toate acestea sunt legate de micuţa ciupercă cu înfăţişare asemănătoare cu a pietrelor, pentru care se organizează adevarate vânători cu câini antrenaţi.

Nu numai Piemontul sărbătoreşte trufele. Şi Toscana are festivaluri dedicate acestui simbol al bucătăriei italiene. În San Miniato, un oraş medieval aflat între Florenţa şi Pisa, în ultimele două weekenduri din noiembrie are loc un festival al trufelor albe – La Sagra del Tartufo Bianco. 25% din producţia de trufe a Italiei provine din această regiune, iar luna noiembrie este vârful de sezon pentru găsirea şi culegerea trufelor. Meşteşugarii scot la standuri obiecte de artizanat lucrate de ei, iar bucătarii locali se întreg în pregătirea unor meniuri delicioase şi accesibile la preţ. San Miniato prinde viaţă în timpul sărbătorii pentru că în oraş au loc spectacole de teatru, restaurantele etalează pe mese cele mai bune tacâmuri, iar atmosfera este întreţinută de fanfare şi trupe locale.

 În cazul în care v-aţi deschis apetitul pentru trufe puteţi da o fugă şi până la San Giovanni d’Asso, lângă Siena, unde are loc un festival al trufelor în aceeaşi perioadă, iar în weekenduri este deschis şi un muzeu al trufelor albe.

 Sărbători cu castane coapte

 Toscana este centrul universului culinar în perioada recoltei. Tot în această regiune vă veţi delecta cu un alt ingredient favorit în meniurile de toamnă. Castanele, sărbătorite în toată Italia, au în localitatea Vivo d’Orcia din apropiere de Siena un festival în care îşi împart laurii cu ciupercile. Sagra del Fungo e della Castagna – Sărbătoarea Ciupercilor şi Castanelor – are loc, de obicei, în ultimele două weekenduri din luna octombrie. Veţi gusta aici delicatese care vă vor răsfăţa simţurile Sunt reţete unice ale bucătarilor locali, create special pentru cele două “vedete” ale festivalului: o supă cremă de castane şi ciuperci sau tagliatelle cu sos de ciuperci si castane copate înmiresmate cu salvie.

 Veţi găsi peste tot standuri care să vă îmbie cu arome ameţitoare, dar şi tarabe unde se vând antichităţi, obiecte de artă şi obiecte tradiţionale făcute de meşteşugari.

O atracţie originală în timpul festivalului este competiţia tăietorilor de lemne, în care competitorii se vor întrece să taie cât mai repede cu un fierăstrău un trunchi de copac în şase părţi egale. Dintr-un al doilea trunchi, mai mic, vor meşteşugi apoi 6 boluri din lemn, în care fiecare îşi va primi porţia de mămăligă (polenta). Competiţia ia sfârşit atunci când toşi concurenţii sunt aşezaţi la masă cu bolul de mămăligă în faţă.

În oraşul Marradi, aflat la 40 de kilometri de Florenţa, în fiecare sâmbătă din octombrie se pot gusta castane în toate formele: crude, coapte, în pizza, în prăjituri, în dulceţuri sau îngheţate. Seara, comercianţii stradali vă vor oferi gratuit castane coapte și vin fiert. Dacă nu aveţi cu ce să ajungeţi până în Marradi, un tren special vă aşteaptă şi în Florenţa, şi în Bologna să vă ducă la festival.

Și alte regiuni din Italia au loc pentru castane în meniuri. Lângă Veneţia, în Combai, se organizează în fiecare toamnă Festivalul Castanelor – Festa dei Marroni. În octombrie, dealurile din regiune se umplu de parfumul castanelor coapte. De dimineaţă până seara vizitatorii pot să guste aici cele mai bune dulciuri pe bază de castane, de la îngheţată până la torturi cu piure de castane dar şi faimoasa prăjitură Combai Breghe făcută cu făină pregătită prin măcinarea castanelor coapte.

Boccaccesca – festivalul vinului şi mâncărurilor

Daca vă aflaţi în octombrie în Florenţa nu trebuie să ocoliţi acest festival. Vă oferă câte ceva din toate bunătăţile regiunii. Şi pentru că mizează pe autenticiate, festivalul este organizat în aer liber, în peisajul mirific al regiunii Chianti, faimoasă pentru vinurile ei.  Este o experienţă pe care nu o veţi uita uşor pentru că vă va încânta toate simţurile. Veţi fi ghidaţi în universul vinurilor bune de către cei mai buni somelieri, veţi putea gusta specialităţi din toate colţurile Italiei, veţi asista la competiţii culinare şi la demonstaţii de măiestrie ale meşterilor locali. Veţi fi invitaţi, de asemenea, să participaţi la spectacole de teatru şi concerte de muzică medievală.

Eurochocolate,  festivalul celor care iubesc dulciurile

Orice masă bună se încheie cu un desert, iar dacă vi-l doriţi pe cel mai bun, Perugia este locul unde trebuie să ajungeţi în această toamnă. În luna octombrie, oraşul se transformă în Raiul iubitorilor de ciocolată.. Anul acesta, între 19 şi 28 octombrie, Perugia se va transforma într-un mare magazin de dulciuri în aer liber. Festivalul Internaţional Eurochocolate “invadează” micul oraş din provincia Umbria cu aromele dulci ale boabelor de cacao. Nu numai că veţi putea gusta cele mai bune bomboane şi tablete de ciocolată, dar veţi lua parte şi la alte evenimente dedicate acestui deliciu dulce. Au loc cursuri de patiserie, petreceri, degustări, iar la final se acordă premii celor mai apreciaţi producători. Tema festivalului din acest an este “iChoc: Applichiamoci”. Se pare că organizatorii vor să ţină pasul cu tendinţele şi noile pasiuni ale oamenilor, acaparate tot mai des de noile tehnologii. Una dintre cele mai importante atracţii ale festivalului este expoziţia de sculpturi din ciocolată. Iar dacă vremea este prietenoasă, plimbările pe străzile oraşului vor fi de asemenea “delicioase”:veţi avea senzaţia că respiraţi un aer cu miros de ciocolată…

Sursă articol: Carpatair Magazine no.23

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul