Cupa Moldovei în Gastronomie, 30-31 martie, Iași

Iași

Pe 30 martie începe la Iași Cupa Moldovei în Gastronomie, care se va desfășura pe parcursul a două zile în Piața Unirii și în incinta hotelului Unirea.

„Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber” este un eveniment tip competiție și este organizat la nivel internațional. La acest eveniment participă competitori din România și din străinătate. În 2013 campionatul gastronomic se află la a VI-a ediție și conține trei etape: Iași, Arad și Cluj-Napoca. Etapa de la Iași va îngloba specificul tuturor celorlalte etape, fiind cel mai complex eveniment gastronomic din România și Sud-Estul Europei. Se vor regăsi elemente de festival gastronomic, în acest sens propunându-se competiția pentru amatori “Masters of Flames”, care se va desfășura pe parcursul a două zile, 30 și 31 martie 2013.

Ediția de anul acesta a Campionatului de Gătit în Aer Liber cuprinde 3 etape: Iași (30-31 martie), Arad (1-2 iunie) și Cluj-Napoca (6-8 septembrie). Competiția culinară se adresează atât specialiştilor (maeştri ai artei culinare, bucătari) cât şi amatorilor (celor pasionaţi de gătitul în aer liber).

cupa_moldovei

Categorii

A. Moldavian’s Challenge Cup – Individual (categorie dedicată bucătarilor profesioniști). Bucătarii se vor întrece pentru marele titlu participând la 4 secțiuni, după cum urmează: etnic, pui, porc, pește. Timpul alocat fiecărei categorii de concurs este de 60 de minute (45 de minute pentru preparare, 15 minute pentru curățenie).
B. Master of Flames (pentru bucătarii amatori) – 2 categorii de concurs: sâmbătă – ciorbe și duminică – fel de bază. Ingredientele sunt oferite în formă de black box, competitorii fiind obligați să anunțe rețeta în 20 de minute de la startul competiției.
C. Campionatul Național de Pizza – premieră absolută la Iași. Competitorii nu vor plăti taxa de înscriere, ingredientele necesare preparării a două pizza vor fi aduse de către aceștia.
D. Expoziție de artă culinară (dedicată atât profesioniștilor cât și amatorilor) – în Sala “Alexandru Ioan Cuza” de la parterul hotelului Unirea, cu începere de la ora 10.00. Publicul va avea ocazia să admire sâmbătă prezentări de antreu, desert, iar duminică patiserie, pește și carving.

Programul competiției

Clasa Cooking Live – Bucatarie Caldă
Individual: 60 minute (45 minute gătit + 15 minute curățenie)

Secțiunea Profesioniști

Sâmbătă și duminică, pe scena evenimentului (Outdoor) în cadrul clasei “Bucătărie Caldă” fiecare concurent poate participa la una sau mai multe categorii. Concurentul va avea la dispoziție o boxă echipată cu aragaz, cuptor, frigider și priză electrică. Atât ingredientele, cât și ustensilele de gătit și farfuriile vor fi aduse de către concurenți.

campionatul de gatit in aer liber

•CATEGORIA A – Preparate etnice
•CATEGORIA B – Preparate din pui
•CATEGORIA C – Preparate din porc
•CATEGORIA D – Preparate din pește

Clasa Prezentare Artistică  (Cold Dish)
Secțiuni: Profesioniști și amatori
Piese decorative realizate din materiale comestibile – zahăr, aluat, marțipan, fructe, legume, brânză, gheață, pește, pui și combinații între ele. Sâmbătă și duminică în Sala Cuza a Hotelului Unirea Iași (Program Indoor)

campionatul de gatit desert

În cadrul clasei “Prezentare Artistică” fiecare concurent/echipă poate participa la una sau mai multe categorii. Fiecare va avea la dispoziție un spațiu de prezentare pus la dispoziție de către organizatori gratuit, spațiu pe care îl va putea decora la libera alegere. Atât ingredientele, cât și platourile de prezentare vor fi aduse de către concurenți. În cadrul acestei clase, se prezinta un meniu pentru 6 persoane plus un platou pentru expunere de o persoană. Numarul maxim de membri într-o echipă este de 3 persoane, fiind permisă și participarea individuală

•Sâmbătă, CATEGORIA A – Platou Rece
•Sâmbătă, CATEGORIA B – Desert
•Duminică, CATEGORIA C – Patiserie
•Duminică, CATEGORIA D / Pește
•Duminică, CATEGORIA E – Carving

Clasa Cooking Show – Masters of Flames (Cooking Live Outdoor)
Secțiunea amatori: Ceaun (ciorbă și fel de bază)
campionatul de gatit prezentare
În cadrul competiției fiecare concurent va primi un stand 3m x 3m, masă de lucru, ceaun, arzător, butelie cu gaz lichefiat. Concurentul poate participa individual sau în echipă (maxim 3 persoane). Cantitatea obligatorie de mâncare gătită este pentru 100 de porții (maxim 300g/1 porție). Tematica: ciorbe și tocănițe bine condimentate.
•Sâmbătă, CATEGORIA A – Ciorbe
•Duminică, CATEGORIA B – Fel de bază

Programul Campionatului de Pizza

campionatpizza

Sâmbătă, 30 martie 2013, se vor efectua înscrierile concurenţilor la faţa locului. Lista înscrierilor va fi completată de către Claudiu Toader. Concurenţii vor avea ocazia să discute cu Pizza Chef Toader în prealabil toate detaliile despre regulamentul concursului.

Duminică, 31 martie 2013 – se va desfăşura competiţia începând cu orele 12.00. În seara zilei de dumincă va fi ceremonia de premiere a concurenţilor (în jur de orele 21.00).

Despre Campionat
Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber este organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A) și îşi propune să aducă în România conceptul de „bucătărie-cultură”. Conceptul îşi propune să scoată bucătarul din spaţiul său tradiţional de lucru, transformându-l într-o vedetă, iar celui pasionat de gătit, să-i stimuleze imaginaţia, să-i ofere ocazia să-şi exerseze talentul, altfel decât o face de obicei. Campionatul le oferă, astfel, bucătarilor profesioniști și amatory oportunitatea de a se întâlni şi de a da frâu liber creativităţii (nu este impusă tematica în competiţie).

Tot în cadrul Cupei Moldovei se vor organiza cursuri dedicate bucătarilor profesioniști: un curs de patiserie, finger food și tehnici pentru competiții internaționale susținut de Master Chef Ralf B. Meneghini (Germania) și un curs despre deserturi susținut de Master Chef Elena Shramko din Rusia.

Pentru mai multe informații despre aceste cursuri dar și pentru înscrieri la Cupa Moldovei în Gastronomie: www.campionatdegatit.ro

Intrarea la eveniment este liberă, numărul porțiilor oferite gratuit publicului depășește 5000 de bucăți. Publicul va fi încântat cu demonstrații culinare susținute de maeștri în arta culinară din România și din străinătate. Gazdele evenimentului sunt Antonio Passarelli, Justinian Radu și Filip Vasilescu.

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul