Briză de Bosfor

Bosfor
Timișoara

Citisem în Zile şi Nopţi un advertorial despre Bosfor, un restaurant cu specific turcesc recent inaugurat în centrul Timişoarei. Din cele descrise părea a fi altceva decât “tradiţionalul” fast-food-talmeş-balmeş care nu prea mai ştii dacă e turcesc, arăbesc sau libanez, chiar dacă ştii sigur că dughenele şi rulotele care servesc kebap şi shaworma nu prea au ce căuta pe spaţiile verzi.

Aşa cum am descoperit, nu este cazul restaurantului Bosfor, pe care l-am şi trecut în jurnalul de bord al FoodCrew.

Nu îmi fac un obicei din a mă gândi unde voi lua prânzul, iar pentru asta îmi vin acum în gând două motive: nu-mi iau pauză de masă la ore fixe şi oricum sunt destule locuri unde pot mânca, indiferent de zona în care mă aflu. Cu toate astea, mi-am amintit de Bosfor într-o zi de vineri pe la 4 fără 10 şi curios să ştiu dacă mai pot prinde meniul zilei, am pus mâna pe telefon şi am sunat.

Bănuiala mi-a fost confirmată: serveau meniul până la ora 4, ca de altfel în toate localurile pe care le ştiu. Deşi un pic dezamăgit de răspuns, mi-am spus că nu ar strica să plusez puţin: deci bănuiesc că vă putem vizita abia luni. Replica doamnei amabile care mi-a răspuns a fost totuşi pe măsură: “Nu face nimic dacă întârziaţi puţin, vă putem servi şi azi!”.

Ok! Puteam să dau vestea cea bună trupei care aştepta rezultatul negocierii cu sufletul la gură 🙂 Ne urcăm în maşină şi ajungem în cam 20 de minute, cu tot cu învârtit după loc de parcare. Ajungem la statuia regelui Ferdinand, în faţa căreia suntem întâmpinaţi de un bucătar de ghips şi de a lui tablă de meniu. Nu am apreciat neapărat alăturarea, însă intrarea în restaurant nu iese în evidenţă din Piaţa Victoriei.

De pe alee se intră direct în prima încăpere care se deschide în stânga uşii. Mi-a plăcut răcoarea, însă în lipsei vreunei ferestre locul mi s-a părut destul de întunecat, luminat discret şi parcă mai potrivit pentru o ieşire cu vreo “chica” – nicidecum cu doi vlăjgani înfometaţi 😀 Contrastant, a doua încăpere – mult mai înaltă şi luminată din plin, părea o variantă mai bună. Aer condiţionat, câteva mese (vreo maxim 4) şi prima reacţie a venit repede trebuie să fie “separeul” pentru nefumători, deşi scrumiera de pe masă ţinea cu tot dinadinsul să ne contrazică.

Pe cât de încărcată părea prima încăpere, pe atât de aerisită părea aceasta – şi nu era datorită aerului condiţionat. Parcă prea puţine mese pentru spaţiul acela, un bar compus dintr-un pult şi două etajere pe care erau răsfirate vreo maxim 15 sticle (majoritatea de spirtoase) undeva în dreapta intrării şi o vitrină ce şi-ar fi găsit loc mai bun într-o cantină.

Destule detalii despre amenajarea spaţiului! Veniserăm până la urmă să mâncăm, iar fără amabilitatea gazdei nu am fi apucat să povestim despre toate astea. Şi apropo de gazdă, în timp ce intram în cea de-a doua încăpere, suntem întâmpinaţi de o doamnă zâmbitoare care ne şi pofteşte la masă, moment în care suntem luaţi în marcaj de o domnişoară la fel de amabilă care ne dă timp de acomodare cu numele specialităţilor turceşti. Noi ştiam că veniserăm pentru meniul ale cărui trei variante erau detaliate şi pe trei tăbliţe undeva pe perete.

Am dori să servim meniul zilei
– era deja ora 16.20 🙂
“Îmi pare rău, însă meniul se serveşte doar până la ora 16. Scrie şi afară!” Explicăm cum ni s-a spus la telefon că putem să întârziem puţin. Urmează o scurtă consultare cu doamna care ne întâmpinase – proprietara restaurantului din câte am înţeles, şi totodată cea care ne răspunsese la telefon. Totul este în regulă. Ne putem alege meniul!

Gură Mare şi-a luat un meniu cu ciorbă de linte şi musaca. Eu şi micuţul aghiotant care ne-a însoţit ne-am hotărât să încercăm shaworma. Poate un pic banal, dar eram curios să gust o shaworma într-un restaurant turcesc. Bineînţeles, la masă ni s-a adus pita turcească.

Din ce am înţeles printre sorbiturile sale, tovarăşul a apreciat ciorba de linte. A primit chiar şi câteva feliuţe de lămâie pentru a mai acri ciorbiţa, lucru care l-a încântat nespus. Pe când ne-au ajuns nouă shawormele la farfurie a apărut şi musacaua sa.

“Să vă aduc şi smântână la musaca?”
Doar dacă aveţi! M-am amuzat puţin de răspuns, gândindu-mă ce rost şi-ar avea întrebarea dacă nu mai au smântână. Când a venit şi confirmarea (cu scuza de riguare) că smântâna se terminase, abia am reuşit să nu scap un hohot 😀 Musacaua a fost aşadar destul de seacă, deşi nu cred să-l văd vreodată pe Gură Mare înghiţind cu noduri 🙂

Eu unul nu mai mâncasem încă shaworma cu pilaf, însă pot spune cu inima-mpăcată că e o garnitură inspirată. Salata de varză roşie a fost bine potrivită, însă lingura de salată de roşii şi castraveţi pusă la susţinere mi s-a părut din alt film. Dezavantajul că am ajuns după program s-a regăsit într-o oarecare măsură în carnea al cărui gust o trăda că este reîncălzită. Sosurile păreau să fie de la tub, însă chili-ul pisat m-a mai înveselit puţin.

Am mâncat bine, meniul a fost doar 14 lei, iar data viitore va trebui să ajung neapărat mai repede. Mâncarea nu m-a dat pe spate, însă aşa gazde să tot ai când mergi la masă. La fel, curăţenie exemplară, mobilier şi veselă nouă, însă ar mai putea lucra la decorul care strică impresia generală.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Bosfor

Acest restaurant s-a închis. Descoperă ce e nou în oraș.

[…] 3 – Bosfor, restaurantul turcesc din Piaţa […]

Comentarii

Elphax

9 October 2009 at 14:48

am fost si eu azi la Bosfor, pot sa spun ca m-a ajutat si articolul vostru sa imi fac drum pe acolo.
M-a surprins si pe mine amabilitatea gazdei, f. primitoare (de ar fi si personalul de pe litoralul romanesc asa …)
Am servit o supa/ciorba crema de linte si un Iskender Kebab – senzational! Carne de vita si miel taiata de pe dispozitivul clasic de kebab/gyros, servita cu paine de casa turceasca si iaurt.
Ciudat ca pretul meniului – supa + kebab e mai mic decat pretul p-zis al kebabului 🙂
Va recomand sa treceti pe acolo, eu o sa mai merg sigur

    Infidel Gastro

    20 October 2009 at 18:30

    Dacă ne-ntâlnim pe acolo scriem împreună despre ospăţ 🙂

emin

20 October 2009 at 17:58

eu fac pide,ıskender kebab,saci kavurma şi acuma facem gratar adana,urfa kusbaşi,tavuk şiş,kanat şi ceva toate foarte buna aştebtam.resturant bosfor

    Infidel Gastro

    20 October 2009 at 18:35

    Teşekkür ederim Emin Efendi 🙂

    Mai trecem cu mare plăcere să încercăm bucatele!

ducu

20 October 2009 at 21:31

f.buna mancarea si gazdele f primitoare m-au servıt sı dupa 16 cu menıul zıleı ca pt buzunarul unuı student .putem manca tot tımpul la 14 ron ca la mama acasa sı maı bun …
mergetı fratılor ca se manınca super tare sı gustos sı e un loc curat sı lınıstıt …
sa ne vedem pe la bosfor

emin

20 October 2009 at 21:35

ben teşekür ederim…
Loth sunt întotdeauna

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul