Răpirea kebabului din Serai

Star Kebab
Budapesta

Nu credeam să apuc ziua în care voi duce dorul kebab-ului timişorean, însă nefericitul eveniment s-a consumat weekeed-ul acesta în timpul unei vizite în Budapesta. Deşi în Ungaria se mănâncă bine, singurele tarabe deschise noaptea în ţara gulaşului sunt cele care servesc mâncăruri orientale. Nimic rău până aici, nici noi nu stăm mai strălucit.

Totuşi, mi-am schimbat acest ultim gând de când am trecut pragul “Star Kebab”, aşezământ gastronomic aflat în buricul târgului, în Deak Ferencz ter. Servirea se face la geam, ca la orice non-stop care îşi propune să pescuiască clienţii din stradă, iar eu nu aş fi trecut pragul dacă pe lângă foame nu m-ar fi încercat şi alte nevoi. Dacă tot am avut ocazia să observ mai îndeaproape orânduirea localului, m-am gândit că se cuvine să încep cu începutul.

Stolul nostru de păsări de noapte se îndrepta spre casă după ce căscatul ochilor prin Budapesta intrase în prelungiri la un pahar de Tokaj. Norocul a făcut ca lângă staţia în care trebuia să ne aşteptăm autobuzul se afla ditamai panoul galben cu litere roşii de-o şchioapă pe care trona impunător şi îmbietor hramul Star Kebab. Fiind singura alternativă pe lângă care nu trecuserăm deja, era de departe cea mai îmbietoare: doi ieniceri cu iatagane păzeau cu dârzenie ţepuşele de kebab – pui şi vită; aflat chiar după tejghea, un fel de MC căruia îi îngheţase zâmbetul pe buze invita cu mare entuziasm trecătorii să încerce bunătăţile; trei cadâne care nu aveau pe cine să servească la vitrinele din interior completau tabloul ineditei reproduceri a răpirii kebabului din Serai.

Nu mi-a luat mult să mă decid pentru kebab-ul de vită, iar oştirii de dincolo de pult i-a luat chiar mai puţin pentru a-mi pregăti kekabul despre care am aflat de-ndată că vine în lipie ca setare default. Înauntru: carne de vită, varză roşie crudă, ceapă roşie, castraveciori muraţi, trei fire de cartofi, maioneză şi ketch-up picant. Ajuns şi înauntru în restaurant, sare şi piper i-am adaugat eu în moţ după ce am nimerit cu greu uşa camuflată între celelalte vitrine.

Verdictul privind gustul l-am dat fără să vreau de la prima muşcătură, deşi mai apoi am tot căutat circumstanţe atenuante care să-l mai îmbuneze. În primul rând lipia de la care aveam oarecare aşteptări a fost incredibil de făinoasă, apoi varza crudă şi ceapa nu au ajutat deloc senzaţia că muşc din carton, iar castraveciorii şi cartofii erau cantitate neglijabilă pentru a salva situaţia. Am lăsat carnea la urmă nu pentru că ar fi motivul vreunui happy end, ci pentru că am crezut că “merită” o descriere un pic mai amănunţită, deşi deodată am impresia că voi enunţa teoria nimicului. Primul gând care mi-a venit a fost că trebuie să fie ceva greşeală – carnea extrem de uleioasă avea mai degrabă gust de oaie, deşi în CV-ul kebab-ului era trecut clar “beef”. Apoi m-am gândit că trebuie să fi rumegat ceva carne de cornută care trecuse în nefiinţă fie în mod violent şi prematur, fie fiind stră-bunică – încă nu m-am putut decide dacă avea carnea elastică de la spasme sau de la bătrâneţe. Pentru a trage totuşi o concluzie generală, revin tot la gustul pe care mi l-a lăsat pe de-antregul kebabul: carnea a fost un fel de bomboană pe colivă, la fel de seacă precum restul ingredientelor, deşi enervant de uleioasă. Un gust care m-ar fi putut convinge că trebuie să fi stat undeva în vreo conservă înainte să fie trecută prin ţeapa de la Star Kebab.

A fost ţeapă şi pentru mine: 600 de forinţi (9.5 lei) nu sunt o sumă, dar când primeşti în schimb un kebab cu gust de talpă de bocanc parcă te gândeşti la Pârtâc cu nostalgie.

Pentru ca am trecut şi pe la toaletă şi pentru că am fost agăţat din stradă de ieniceri mi-am făcut şi o părere despre cum stau la capitolele curăţenie şi personal, deşi nu m-au ajutat deloc să scap de gustul care îmi făcuse deja gura pungă.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Star Kebab

Adresă:
Nyugati, Budapesta
Website:

Bravo, salaţel! | FoodCrew

12 April 2013 at 12:57

[…] vrei să mănânci o salată bună? Nu aş fi crezut să-mi pun astăzi întrebarea asta, dar dacă Mintzu a lansat provocarea, am simţit nevoia să ridic […]

Comentarii

Liana

30 October 2009 at 15:01

Am impresia ca kebabul este ori prost facut la noi (si suntem noi obisnuiti cu asta), ori in orice alta parte. Pentru a nu suferi dezamagiri si mai mari, stay away (faaaar away) de ala facut in Londra.

    Infidel Gastro

    30 October 2009 at 22:22

    Diferit a fost cu siguranţă. Doar că de data asta ţin cu turcii noştri 🙂

mintzu

1 November 2009 at 23:58

Infidele mama, dar de o salata de legume sanatoasa pe cand? 🙂 Vad ca ne povestesti numai de rapiri din serai, jihaduri… 😛

    Infidel Gastro

    2 November 2009 at 16:09

    Povestirile sunt rezultatul dietei aprige. Mi-ai dat însă o idee foarte bună – o misiune de “search and conquer” sau “search and destroy” (după caz) despre salatele din Timişoara 🙂

    Stay tuned! 😉

rouademunte

3 November 2009 at 17:08

Ca sa uitati de kebabul din Budapesta, va invit sa participati la un concurs (usor) si castigati o cazare la Baile Herculane.Multa bafta!

    Infidel Gastro

    3 November 2009 at 19:39

    Deşi propunerea este interesantă, de această dată vom spune pas deoarece lipseşte ce ne doare mai mult: păpica 😉

    Sau există prin Herculane vreun local care poate face uitată experienţa neplăcută din Budapeşt?

rouademunte

5 November 2009 at 18:04

Pai nu ai vazut Pensiunea RouaDeMunte..? are si restaurant..si cu mancare sanatoasa!

    Infidel Gastro

    5 November 2009 at 18:35

    Şi din mare mila gazdelor va include şi păpica pentru weekend, pe lângă ospitalitatea proverbială? 🙂

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul