Weekend-ul acesta Timişoara a fost gazda unui eveniment dedicat promovării oraşului la care au luat parte aproximativ 60 de oameni, deopotrivă timişoreni şi oaspeţi din ţară. Ideea acestei ediţii a evenimentului #timisoaranoastra a fost accea ca toţi cei veniţi de mai aproape sau de mai departe să afle ce înseamnă spiritul Timişoarei pentru a duce mai apoi în lume povestea oraşului de pe Bega.
Despre turul vechii cetăţi şi împrejurimilor propus de organizatoare şi ghidat de Dan au scris mai pe-ndelete Adi, Alex, Alina, Andreea, Dan, Dan, Diana, Makavelis, Ovi, Richie, Ruxandra, Tomata, TvDece şi nu numai. Acesta a început sâmbătă dimineaţă la ora 9 din faţa Catedralei şi s-a încheiat undeva în jurul orei 17 pe terasa de la Porto Arte, loc din care preluăm noi legătura.
Aşa cum anticipam de sub umbrelă dis-de-dimineaţă, prânzul târziu ne-a găsit pe cei mai mulţi dintre noi cu o poftă de mâncare sănătoasă, sandwich-urile de la Lucas fiind felul în care ne-am pus burta la cale până la acea oră. Auzisem noi cum că pe terasa de la Porto Arte se serveşte şi mâncare, însă de fiecare dată când le treceam pragul pofteam mai degrabă la berea lor nefiltrată decât la bucatele ce le pregătesc. Ei bine, sâmbătă ne-am felicitat pentru acest instinct.
Din grupul care pornise iniţial să descopere Timişoara să fi rămas vreo 30 de guri care mai flămânde, care mai însetate. Risc să spun că am fost vreo 15 cei care au comandat ceva de mâncare, urmând ca cele 4 domnişoare responsabile de terasă să ne servească. La intrarea din lateral, dinspre splaiul Titulescu, am observat undeva jos o tăblie pe care era scrisă cu cretă oferta lor: reducere de 20% la gulaş şi la borşul de peşte în ceaun de pâine. Fiind pe terasă “la vapor”, borşul mi-a căzut cu tronc, iar gândul că pot încerca o zeamă-n pâine m-a făcut cu atât mai curios. Costa 15.80 lei in meniu şi fix 12.64 lei redus.
Am dat mai întâi comanda de bere nefiltrată, comandă care s-a lăsat aşteptată vreo 10 minute, având destui amatori de bere printre noi – oarecum acceptabil timpul de aşteptare. Pe de altă parte, cele 40 de minute pe care le-am aşteptat pentru a mi se servi borşul au fost inacceptabile. Trecând la borşul din pâine, acesta a ajuns pe masă cam aşa:
La o primă privire arăta chiar interesant, iar mirosul care se iţea de sub capac mai că reuşise să-mi aline supărarea aşteptării. Şi aşa am dat capacul la o parte:
Consistenţa părea numai bună, iar cele 4-5 bucăţele de peşte care se puteau vedea deja la suprafaţă printre morcovii, ţelina, ardeii şi verdeaţa pătrunjelului îmi dădeau speranţă că mai am ce pescui prin ceaun. Avea să fie o speranţă deşartă, deoarce după 2-3 linguri era clar că zeama începuse să se-mbibe în miezul pâinii care nu fusese scobită îndeajuns de bine. Mai mult, cel mai probabil fusese dată o singură dată la cuptor înainte de a se umple cu borşul de peşte.
A fost borş? A fost ciorbă? Greu de spus, nefiind destulă zeamă în pită pentru a-mi da seama dacă a fost cu adevărat acrit cum se cuvine… Cu siguranţă însă nu le-a ieşit de nicio culoare ce şi-au propus cu treaba asta. La fel cum nu le-a ieşit nici ciorba de burtă prea bine din câte am auzit de la o masă depărtare.
Reţineţi, nu? Cam 40 de minute am aşteptat după borşul magic şi totuşi am scăpat ieftin – lui Dan i-au ajuns cârnaţii picanţi după vreo oră de aşteptare, timp în care lui i se lungiseră urechile de foame iar cârnaţilor le dispăruse iuţeala. Unde mai pui că erau şi arşi de-a binelea pe-o parte şi asta pentru doar 13.80 lei. Cum care asta? Asta!
Măcar frunzuliţa de salată verde a fost de efect!
Din câte îmi aduc aminte orădenii au încercat ceva paste despre care sunt curios să ştiu dacă s-au aflat în aceeaşi notă slabă precum restul preparatelor încercate. Poate Lilişor şi Siropel mă pot lumina.
Din fericire ziua nu s-a încheiat cu această experienţă nefericită de la Porto Arte, spre seară având ocazia să petrecem câteva ore foarte faine alături de participanţii găzduiţi de Hotel Timişoara în locaţia conspirativă a evenimentului de la Şag, unde am avut parte de pizza livrată de Pizzeria Rustica.
Mulţumim tuturor celor alături de care am descoperit #timisoaranoastra şi sponsorilor care au făcut evenimentul posibil, dintre care nu i-am amintit încă pe Skoda Timişoara, Mareea şi Trabucuri.com! Nu în ultimul rând, felicitări Cristinei şi Nebuloasei pentru un eveniment reuşit!
PS: Mulţumiri speciale lui Carmen, care ne-a împrumutat aparatul pentru poze 😉
#TimisoaraNoastra v.2 în cifre | Cristian Sitov
[…] FoodCrew | La Porto Arte revenim pentru bere nu pentru borș […]
Meniul zilei pe terasă la Porto Arte | FoodCrew
[…] Variantele pe care le-am trecut în revistă alături de eternul aghiotant Gură Mare au fost terasa Casa Bunicii, terasa Fabricii de Bere și terasa Porto Arte. Câștig de cauză a avut în mod ironic cea din urmă. Și când spun ironic mă refer evident la promisiunea pe care ne-am făcut-o vara trecută, atunci când spuneam că la Porto Arte revenim pentru bere, nu pentru borș. […]
Comentarii
crinutza
Noi am primit papanasii dupa o ora si jumatate, si asta doar dupa ce i-am amenintat ca plecam si renuntam la ei daca nu-i aduc..
Infidel Gastro
Nu înţeleg în ce ritm se găteşte la Porto Arte. Dacă şi-ar fi luat cu toţii de mâncare probabil aşteptam până duminică…
Oana
Deci bine am facut ca nu am comandat si mancare. Si asa am stat vreo 20 de minute sa mi se ia comanda si inca vreo 10 pentru a mi se ”produce” un Cola :)).
Infidel Gastro
Deh, am aflat noi cum e cu tratarea apei la fabrica de bere, grea treabă până au produs-o.
CristinaTM
Eu nu eram așa înfometată, așa că mi-am comandat niște banali cartofi prăjiți și un sos. Atât. Le-a luat 30 de minute să-i aducă. Măcar să fi fost cartofi naturali, să zici că le-a trebuit nu știu cât timp să-i curețe și să-i prăjească. Dar erau din ăia sintetici, cumpărați la pungă, gata pregătiți pentru prăjit.