Am fost de câteva ori la Salsa Picante, pânǎ sǎ ajung sǎ scriu aceastǎ recenzie. M-au ademenit acolo prietene bune, atrase de mâncarea bunǎ, serviciile corecte şi muzica… ei bine, pasionalǎ. Restaurantul se aflǎ într-un colţ ferit al Bucureştiului, un ochi de verdeaţǎ şi mustind de istorie.
Peste drum de Schitul Darvari şi în apropiere de Şcoala Centralǎ, Salsa Picante e locul ideal de întâlnire cu oameni reîntorşi de pe alte meleaguri, aniversǎri intime sau, pur şi simplu, ieşit cu prietenii pentru o porţie zdravǎnǎ de stare de bine. Şi dacǎ la întoarcere, o luaţi pe strǎduţe necunoscute şi daţi de magazine colorate cu jucǎrii, briz-brizuri şi alte nimicuri încântǎtoare, veţi şti c-aţi avut o searǎ bunǎ!
Decorul în Salsa Picante e simplu, cu o infuzie de roşu aprins pe pereţii casei vechi, transformatǎ în loc primitor de luat masa şi de socializat pe ritmuri latine. Meniul e lung şi apetisant, musai de încercat specialitǎţile spaniole şi sangria tradiţionalǎ.
Ȋn dupǎ-amiaza târzie când am fost noi acolo erau multe grade în termometru, deşi nici pe departe cum ar putea sǎ fie. Şi pentru cǎ aerul aprindea şi mai mult dorul de primǎvarǎ, eu şi prietena cu care eram ne-am hotǎrât sǎ împǎrţim tot ce aveam sǎ consumǎm la Salsa Picante.
Niciuna dintre noi nu avea poftǎ de Sangria, dar e bunǎ, am gustat cu alte ocazii, meritǎ încercatǎ. Ȋn schimb, ne-am rǎcorit cu limonadǎ (7 lei), destul de rece şi potrivit de acrişoarǎ, cât sǎ ne facǎ poftǎ de masǎ.
La puţin timp, au apǎrut şi tapas-urile, adicǎ aperitivele specifice spaniole, în general constituite din finger food, calde şi reci. Asemǎnǎtoare meze-lor greceşti, aperitivele accestea au rolul de a anima conversaţii şi pot de multe ori sǎ înlocuiascǎ masa pe care ar trebui în mod normal sǎ o preceadǎ. Şi chiar aşa… De ce ai vrea şi altceva în afarǎ de tortilla, cocktail de creveţi, cârnǎciori picanţi în sos de vin, salamuri uscate spaniole, ouǎ umplute sau crochete de pui şi jamon, fiecare la 14 lei?
Noi am primit o farfurie cu pâine prǎjitǎ cu mǎsline (tapenade) şi cu roşii şi usturoi, calamari pane (19 lei), mǎsline cu anşoa şi tarte cu legume (14 lei). Destule pentru amândouǎ, toate au fost foarte gustoase şi aromate.
Cu excepţia mǎslinelor cu anşoa, al cǎror fan nu sunt, deşi mi-ar mai trebui nişte exerciţiu, calamarii, tapenadele şi tartele au fost uşoare, savuroase şi proaspete. E prima datǎ când încerc tartele cu praz, ţelinǎ şi parmezan şi mi-a rǎmas puţin gândul la ele şi la foietajul lor sfǎrâmicios şi de multe bucurii palatale aducǎtor. E lesne de înţeles cǎ farfuria s-a întors goalǎ în bucǎtǎrie.
Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu felul pricipal, paella marisco (31.5 lei). Mai mâncasem şi din asta, dar nu m-a oprit un lucru atât de mic. Atât este de bunǎ! Iubitorii fructelor de mare îmi vor da dreptate cu siguranţǎ.
Tigaia a venit sfârâind şi dacǎ eu ştiam la ce sǎ mǎ aştept, prietena Alma era circumspectǎ. Combinaţia de orez, mazǎre, fasole verde, roşii, usturoi şi fructe de mare – calamari, scoici şi creveţi- a reuşit s-o facǎ totuşi sǎ exclame un „Ce bun e!” şi misiunea mea era încheiatǎ: reuşisem sǎ mai fac un om sǎ se gândeascǎ cu plǎcere la Salsa Picante ori de câte ori va auzi vorbindu-se de mâncarea spaniolǎ.
Ce mai gǎsiţi la Salsa Picante? Ei bine, preparate din miel şi vitǎ la 36.5 lei, specialitǎţi din peşte (somon, dorada, lup de mare sau ton) la 39.5 lei, fructe de mare (calamari umpluţi, scoici St. Jacques, frigǎrui de fructe de mare) la 41.5 lei, salate, preparate din legume (vinete la cuptor cu nuci şi brânzǎ de caprǎ, roşii la cuptor umplute cu cod, ciuperci la grǎtar cu chorizo sau sparanghel, şuncǎ şi brânzǎ) la 19.5 lei, supe (de roşii, usturoi sau fructe de mare) la 9 lei, felurite tipuri de paella şi deserturi fine şi delicioase (mousse de ciocolatǎ foarte bun, tartǎ cu pepene galben, profiterol, cremǎ catalanǎ cu zahǎr caramel sau salate de fructe) la 12 lei.
E bun şi bine la Salsa Picante, n-o sǎ vǎ parǎ deloc rǎu dacǎ veţi poposi o datǎ la ei în casǎ sau pe terasa primitoare, cândva la varǎ. Mergeţi cu încredere pe specialitǎţile spaniole, o sǎ aveţi surprize plǎcute. Ȋn fond, şi nativii vin sǎ mǎnânce aici şi asta ar trebui sǎ ţinǎ loc de orice carte de vizitǎ.
Poftǎ bunǎ!
Casa del Sole - locul unde rafinamentul este la el acasa! | FoodCrew
[…] întrebat dacă vrem să comandăm băuturile. Nimic mai simplu. Pe aşa o vreme, Nuți a comandat o limonadă, iar pentru subsemnata un pahar de vin (cam toată lumea din jur avea vin la masă şi pofticioasa […]
Comentarii
Dana
Ne bucurăm sa aflam părerile tuturor …..Multumim…