Pljeskavica după rețeta originală la Restaurant Yugoslavia

Restaurant Yugoslavia
Timișoara

Se întâmplă uneori ca atunci când cunoști un om să ajungi să te întrebi, oare cum de nu l-am cunoscut mai devreme? Ei bine, nu credeam că voi ajunge să am aceeași întrebare și când vine vorba despre restaurante. Totuși s-a întâmplat și chiar mă tot întreb cum de nu am ajuns mai repede la Restaurant Yugoslavia?  De ce, mă tot întreb?

E genul de restaurant la care dacă ai avut șansa să ajungi, vei face tot posibilul să mai ajungi cât de repede.

Spun șansa, deoarece nu este situat chiar pe o stradă centrală și se întâmplă să dai de el doar dacă te pierzi pe străduțe, dacă ești curios unde se poate mânca ca în Serbia, sau chiar mai bine sau dacă ți-l recomandă cineva.

La mine a fost o combinație între toți factorii de mai sus.

Am ajuns la Restaurant Yugoslavia la ora 19:00 și am plecat de acolo pe la ora 23:00, ora de închidere a restaurantului. Pur și simplu te vrăjește acel loc. De menționat e și că mie îmi place tot ce înseamnă Serbia. Revenind la restaurant, e un loc mic, de maxim 35 de locuri, așa de mic și de intim, ideal din punctul meu de vedere. Se vede de la început că ideea de bază este satisfacerea clientului și nu câștigul imediat. Pe pereți sunt tot felul de tablouri, de obiecte mai vechi, nu lipsesc nici trompetele specifice Serbiei, nici fierul de călcat vechi, iar șervețelele de la mese sunt în culorile steagului Serbiei. Mesele sunt suficient de mari și sincer, chiar și scaunele sunt comode la aceste restaurant.

restaurant yugoslavia

tablou restaurant yugoslavia

trompete restaurant yugoslavia

Interior restaurant yugoslavia

La prima vedere poate ți se va părea mai întunecat, dar aproape fiecare masă este luminată de o lumină caldă, plăcută, care se potrivește perfect idei de intimitate.

Muzica este sârbească, nu bubuie pereții, ci te încântă plăcut și am aflat că serile de vineri găzduiesc adevărate petreceri sârbești cu cântâreți autentici din Serbia.

De asemenea pentru zilele frumoase de vară, există și o terasă cu aproximativ 24 de locuri.

terasa restaurant yugoslavia

Dacă e să-mi placă ceva la sârbii, atunci îmi place că ei își iubesc țara și o promovează de la tradiții, până la feluri specifice de mâncare și obiceiuri.

Aceeași atitudine am întâlnit-o și la Restaurant Yugoslavia și am zis că sunt unde trebuie.

Dar voi trece la detaliile legate de mâncare, căci acesta este adevăratul motiv pentru care am ajuns acolo.

Am început seara cu un pahar de Dunja care este țuica lor de gutui. Gata, apetitul a fost deschis și cum în Serbia principala legumă este carnea am știut la ce să mă aștept și am ales pentru început o gustare sârbească și am continuat cu o pljeskavica Tito.

dunja Restaurant Yugoslavia

Gustare sârbească

Fiindcă atmosfera te fură nu îți dai seama cum trece timpul, dar în 10 minute aveam platoul deja pe masă. Platoul este chiar mare, suficient pentru a fi împărțit de două persoane, lucru pe care l-am și făcut. În descriere era cam așa: ceafă de porc afumată, pulpă de pui afumată, șuncă de porc afumată, ajvar, kajmac, paprika u pavlaci, roșii, castraveți, ardei și culen. Să le luăm pe rând:

  • ajvar –  seamănă cu zacusca de-a noastră, dar cu un gust mai preponderent de ardei. Mi-a plăcut deoarece era proaspătă;
  • kajmac – voi face asemănarea cu brânza de burduf a noastră, dar după cum îî spune și numele, e acea spumă care se formează când se fierbe laptele. Sârbii o strâng, o pun la frigider și noi ne bucurăm de ea;
  • paprika u pavlaci – e un fel de cremă de brânză cu ardei iute. E puțin iute, dar se potrivește cu restul platoului;
  • culen – este salamul lor picant. Așa de bun și de natural, nu simți conservanți pe acolo.

Platoul m-a încântat de la forma de prezentare, la cum erau tăiați ardeii, la cât de proaspete erau legumele și cât de gustoase cărnurile.

Pentru pljeskavica am mers pe recomandarea restaurantului. Sincer sunt cam 10 feluri de pljeskavica și e destul de greu să te hotărăști.

Gustare sarbeasca restaurant yugoslavia

kajmac restaurant yugoslavia

gustare restaurant yugoslavia

Pljeskavica Tito

Știam că porțiile de mâncare la sârbi sunt mari și cu această experiență mi s-a confirmat.

Pljeskavica mea a venit însoțită de o porție de cartofi prăjiți și ceapă roșie tăiată mărunt și dată cu sare.

Compoziția mai avea înăuntru și șuncă și ardei, iar deasupra era un ardei copt și paprika u pavlaci. Totul s-a potrivit și de acum știu unde să merg dacă vreau să mănânc pljeskavica adevărată. Mai vreau să subliniez și că nu erau cartofi înghețați, erau cartofi făcuți după metoda clasică folosită de toate gospodinele. Gustul se simte imediat.

Eram foarte plină și foarte încântată de tot ce am comandat, dar cum erai într-un restaurant sârbesc și regula spune că nu ai voie să refuzi, am ajuns să încerc și lăudatul lor desert.

plescavita restaurant yugoslavia

pljeskavica restaurant yugoslavia

pljeskavica tito restaurant yugoslavia

Gomboți cu prune

Nu mă dau în vânt după asemenea desert, iar dacă compoziția este prea groasă, atunci nu îmi place deloc.

Nu a fost cazul aici. Compoziția era suficient de groasă, nu foarte dulce, iar prunele aveau un gust acrișor plăcut. M-a încântat și că aluatul avea o culoare mai maro, cu amprentă de nucă și zahăr brun.

gomboti restaurant yugoslavia

interior gomboti restaurant yugoslavia

Desertul a mers foarte bine cu un Mied Dacic. Vi-l foarte recomand, mai ales doamnelor, fiind considerat cea mai veche băutură fermentată, produsă din miere.

mied dacic miere restaurant yugoslavia

mied dacic restaurant yugoslavia

Prețuri și servire

Totul este în armonie la Restaurant Yugoslavia. E genul de restaurant unde te simți bine de la început la sfârșit deoarece nu te temi de cum va arăta nota de plată, prețurile fiind mai mult decât decente.

  • Gustare sârbească (450 g): 30 Ron;
  • Pljeskavica Tito (300 g): 23 Ron;
  • Gomboți cu prune: 5 Ron;
  • Dunja (50 ml): 8 Ron;
  • Mied dacic (700 ml): 35 Ron.

Despre servire am numai cuvinte de laudă. Foarte promptă, mereu cu sugestii și nu a lipsit zâmbetul și amabilitatea.

Pentru mine a fost o seară chiar reușită și de acum înainte când mi se mai face dor de Belgrad cu ale lui bunătăți, știu unde să merg. Sunt foarte bucuroasă că am ajuns la acest restaurant și e deja inclus în topul meu personal de restaurante preferate.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Restaurant Yugoslavia

Adresă:
str. Protopop G. Dragomir nr. 10
Telefon:

Comentarii

Kriss

11 September 2013 at 17:36

Sigur vorbim despre acelasi restaurant?
Praful e de 5 stele si muste moarte pe mese vara (cateodata pahar sau farfurie nespalate bine). Exista un ospatar caruia ii zambesc doar de mila si nu pentru ca e amabil sau m-a servit prompt sau ca a inteles ce am comandat. Mancarea e mult mai buna la sarbi decat la restaurant, asa ca nu consider ca reprezinta mancarea traditionala sarbeasca.
Iti sugerez sa mergi de mai multe ori, si cand nu esti platita sau invitata de restaurant. Ai putea sa vezi si partea mai putin minunata a lucrurilor.

    Migdala Sarata

    11 September 2013 at 18:16

    Da, pentru a ne forma o imagine cat mai obiectiva, cu siguranta vom mai trece pe la restaurant. Pentru o prima vizita noi ne-am declarat multumiti. La capitolul servire a fost o chelnerita, iar despre zambete facute de mila, nu stim si nu practicam. Aceeasi sugestie imi permit sa ti-o fac si eu tie, o parere se formeaza in timp. E posibil ca urmatoarea vizita sa nu mai fie asa favorabila, dar din experienta mea cu mancarea traditionala sarbeasca (chiar exista experienta) am fost multumita de ce am mancat aseara. Nu scriem de bine doar cand suntem platiti sau invitati de restaurant (nu mi-e clar de unde ai tras aceasta concluzie), scriem de bine cand ne place si dorim sa facem cunoscut acest aspect.

a

12 September 2013 at 9:48

Nu este deloc in ton cu realitatea acelui loc ceea ce ai scris in acest articol.
Este de-a dreptul jalnic in ce priveste curatenia, calitatea ingredientelor, serviciul ospatarilor, promptitudine. Management defectuos si impertinent de asemenea.

    Migdala Sarata

    12 September 2013 at 11:25

    Noi am fost pentru prima data la acest restaurant. Nu am ales meniul zilei, ci am ales sa mergem seara pentru o cina intr-un restaurant de nisa. Pentru prima data, pentru ceea ce am mancat si pentru cum arata restaurantul, noua ne-a placut. Cum totul are un inceput, vom mai trece pe la acest restaurant si, daca lucrurilor sunt altfel, nu vom ezita sa le spunem.

    Claudiu

    12 September 2013 at 12:08

    Sunt convins ca mai avem de lucrat la toate capitolele, dar sa ne faceti jalnici, parca e un pic prea mult 🙂 ,Cu ingrediente aduse in proportie foarte mare direct din Serbia , sa spuneti ca sunt ingrediente jalnice , probabil ca nu ati nimerit la restaurantul potrivit.Legat de ospatari, cum mai zicea cineva mai sus ca-i zambeste cu mila, Sandu este ospatar de peste 30 de ani si chiar daca nu e tot timpul in zilele lui cele mai bune , isi cunoaste foarte bine meseria ,Cu zambitul din mila , aici chiar nu am inteles .Curatenie jalnica ?? , eu zic ca nu este asa nici pe departe, depunem toate eforturile pentru a fi curatenie.Am lasat la sfarsit partea cu managementul defectuos si impertinent .Daca ati putea fi mai concis , mai clar sa stim si noi despre ce e vorba v-am ramane profund recunoscatori.Feed-backul clientilor este foarte important pentru noi, dar e de apreciat sa fie si adevarat ,

Kriss

12 September 2013 at 10:14

Zambetele din mila sunt adresate “ospatarului”. Va sugerez sa mergeti si pe tura dansului. Parerea mea este formata in mai mult timp (mai mult de jumatate de an de luat pranzul la local). Concluzia pentru un articol platit reiese nu numai din descrierea articolului, cat si din notele date pentru fiecare categorie (curatenie, servicii … ). As mai mentiona o greseala in articol: “De asemenea pentru zilele frumoase de vară, există și o terasă cu aproximativ 24 de mese.”

    Migdala Sarata

    12 September 2013 at 11:12

    Multumim frumos de sugestie. Bun, vom incerca sa ajungem si cand este acel ospatar, eventual ne poti sugera cand sa mergem. Am corectat, da este vorba de 24 locuri. Noi am fost seara si chiar ne-am simtit foarte bine, mancarea a fost buna si servirea f prompta. Daca vom ajunge la ora pranzului, cu siguranta vom semnala lucrurile care pot fi in neregula.

    pff

    18 February 2014 at 0:00

    Ospatarul e cumva tipul ala batran, mustacios si antisocial? Cand comanzi nu stii daca vine cu mancarea sau cu kalasnikov-ul… Articolul exagereaza curatenia si gustul plescavitei. Mancarea e i n cel mai bun caz decenta, da’ nu te da pe spate.

    Migdala Sarata

    18 February 2014 at 9:54

    Daca ai fi citit recenzia, observai că am precizat cine a servit în acea seară. Având în vedere că este vorba despre o părere subiectivă, deoarece fiecare simte într-un anumit fel gustul mâncării, mie mi-a plăcut. Mi-a plăcut și deoarece aveam grad de comparație cu ceea ce se întâmplă în Serbia. Fiecare are gusturi diferite și, dacă nu ți-a plăcut, poți scrie oricând o recenzie și o vom publica.

    Puju

    25 October 2014 at 10:43

    Interesant ! Vorbesti de mizerie , servicii proaste …. dar , cum spui “Parerea mea este formata in mai mult timp (mai mult de jumatate de an de luat pranzul la local)” . Servesti pranzul intr-un asemenea local ?Si mai mult de jumatate de an ! Nu inteleg de ce nu ai schimbat restaurantul ?!

Vasi

14 September 2013 at 17:36

Sunt din Timisoara si nu cred ca mai exista un asemenea local in care sa simti cu adevarat spiritul ex-yugoslav ma refer aici la preparatele specifice,bauturi si atmosfera.Am avut niste invitati de la Bucuresti acuma cateva luni si am mers impreuna la Yugoslavia intro zi de vineri.Am fost foarte norocosi pentru ca in acea seara au venit tamburasi din Serbia care ne-au incantat pur si simplu.De asemenea platourile Yugoslavia alea mari erau suficiente si pentru 5 persoane si foarte gustoase cu multe feluri de preparate la gratar si trebuie sa amintesc si de lipia sarbeasca care se topea in gura,Inainte de toate am topit niste palinca de gutui foarte buna.Am petrecut pana in zori si oaspetii mei chiar mi-au spus ca nu au mai mancat de mult asa de bine la un pret redus fata de Bucuresti.O sa revin cu placere ori de cate ori am ocazia.Multumesc Yugoslavia!

EuCeMananc

10 March 2014 at 9:45

Fiecare are asteptarile lui de la un restaurant si de la mancarea servita si trebuie sa respectam acest drept, dar sincer consider putin cam dure criticile. Desigur adevarul este, ca intotdeauna, undeva la mijloc. Restaurantul Yugoslavia nu o fi un restaurant de “fitze”, dar cu siguranta e un restaurant unde te simti bine, mancarea e buna si preturile absolut decente.

Andrei

10 October 2014 at 10:09

Mie imi place atmosfera de la restaurantul yugoslavia. Calda, primitoare, muzica faina, oameni pe masura. Iar pljeskavica si Miedul Dacic… 5 stele, CLAR!! 😀

Lia

14 February 2015 at 18:37

O experienta trista cu acest restaurant,un chelner ingamfat si ciudat,nu l recomand deloc.ar trebui sa fie constienti ca ,totusi,clientul este cel mai important,nu ei….daca suni pentru rezervare iti spun ca au treaba si n au timp de rezervari,cand mergi acolo e rezervat si nici macar nu si cer scuze ca n au loc…trist.eu i as inchide …..

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul