Mâncarea indiană la ea acasă

Saravana Bhavan
India

Știți că India e mare cât un continent. Prin urmare, când vine vorba de mâncare, chiar nu ai cum să te plictisești. Într-adevăr, peste tot se mănâncă orez, linte, lipii în diverse forme, ghee (unt clarificat), curd (iaurt), deserturi foarte dulci, se bea chai (ceai negru cu lapte) și se adaugă o mulțime de mirodenii în mâncare. Cu toate acestea, să nu cumva să credeți că mâncarea e identică în toată India. Nici vorbă!

Fiecare regiune are bucătăria ei specifică, însă cele două mari categorii de mâncare sunt North Indian și South Indian. Din perspectiva istorică, India de Nord a cunoscut influențe din partea invadatorilor musulmani, în timp ce India de Sud a fost ferită de aceste influențe, având tangențe mai degrabă cu navigatorii porniți în căutarea Tărâmului Mirodeniilor. Geografic, diferența constă în faptul că nordul are o climă mai uscată iar în timpul iernii temperatura coboară simțitor, pe când în sud este tot timpul cald și clima e mai tropicală.

Astfel, în meniul Indiei de Nord găsești de multe ori termeni precum kebab și tandoori (cuptor cilindric folosit de asemenea în Asia Centrală). Mâncărurile de legume sunt cu un sos mai consistent și mai uleioase. Se mănâncă lipie în diverse forme: puri (prăjită), roti (coaptă pe plită), paratha (lipie ca un foietaj sau umplută cu diverse legume), naan (coaptă în tandoor).

În India de Sud predomină mâncarea vegetariană, legumele sunt preparate ca o supă (sambar), se folosește nuca de cocos, condimente mai multe, mâncarea e în general mai ușoară.

Ambele categorii de mâncare sunt delicioase, dar sunt și foarte diferite. Mie, personal, îmi place foarte mult cea din sud. Și fiind în Delhi pentru câteva zile, am vrut să mă înfrupt cu o astfel de mâncare.

Deci, mă aflu în Delhi, în Connaught Place, inima capitalei, o piață uriașă cu multe sectoare. Caut un restaurant cu mâncare din sudul indiei. Sunt șanse să găsesc așa ceva? Da, pentru că am mai fost eu la unul în dățile trecute și am mâncat excelent, dar nu mai țin minte numele. Întreb trecătorii și, din om în om, ajung în final la un restaurant, altul decât cel pe care îl știam eu.

E bine și așa, mâncare sud indiană să fie! Saravana Bhavan se numește restaurantul. La intrare e coadă și un domn care te trece pe o foaie și te invită înăuntru pe măsură ce se eliberează locuri. La ora prânzului toată lumea se înghesuie să mănânce, însă niciodată nu am mai văzut un restaurant în care să trebuiască să aștepți până să poți intra. Am luat asta ca un semn bun: dacă sunt clienți, înseamnă că e de bine.

Am luat loc la o masă situată la etaj și, în ciuda aglomerației, am primit imediat un meniu.

restaurant sarvanaa bhavan delhi

decor restaurant sarvanaa bhavan

interior restaurant sarvanaa bhavan delhi

Eu am ales un coconut / tomato uttapam, un fel de clătită americană pe bază de făină de orez și făină de linte, cu nucă de cocos. Clătita respectivă mi-a fost servită alături de un bol de sambar (un fel de supă de legume și linte, foarte condimentată, gust acrișor), sosul verde (coriandru, usturoi și nucă de cocos), sosul alb (preferatul meu, gust dulceag, făcut din nucă de cocos,  aromă de frunze de curry și semințe de muștar), sosul de roșii (dulce-acrișor) și ceva extra picant, de care nu m-am atins. Cum se mănâncă? Rupi cu degetele din clătită și înmoi în sosurile respective; sau iei uttapam-ul cu degetele și sosul cu lingura. Deși cantitatea nu pare mare, e o mâncare consistentă și sățioasă, fără să fie grea la stomac.

Ah, și un aspect foarte interesant: farfuria era acoperită cu o bucată de frunză de bananier iar uttapam-ul era așezat direct pe frunză. E un mod de a combina tradiția cu modernitatea, pentru că în Sudul Indiei se obișnuiește servirea mâncării direct pe uriașa frunză de bananier, ecologic.

uttapam restaurant sarvanaa bhavan

Atât de mult mi-a plăcut, că a doua zi am revenit la Saravana Bhavan și am comandat același meniu. Dar, ca să nu vă plictisesc, o să vă spun ce au mâncat prietenii mei.

Dosa, o altă specialitate sudică. E o clătită uriașă, crocantă, care se poate realiza în varianta simplă sau umplută cu amestecuri de legume (în cazul nostru, cartofi). Alături de dosa primești tradiționalele sosuri sambar, coriandru și nucă de cocos.

meniu dosa

Aici avem un meniul cu paratha, lipie delicioasă care se desprinde în foițe. Alături de ea, un sos de iaurt și unul cu roșii.

paratha restaurant  sarvanaa delhi

Dacă te ține stomacul, în multe restaurante indiene poți comanda ceea ce se numește thali: un meniu complet în care primești vreo 10 preparate în boluri mici. Ce cuprinde meniul? Orez simplu, papad (lipie crocantă), dal (linte), mai multe specialități de legume, curd (iaurt), extra chilli și desert.

thali restaurant sarvanaa bhavan india

meniu thali restaurant sarvanaa

În loc de desert am ales un South Indian Tea (Top Star), care s-a dovedit a fi neașteptat de bun. Ceaiul indian nu se prepară prin infuzie, așa cum fac majoritatea ceainăriilor la noi. Se folosește lapte adevărat, ceai negru și mult zahăr. Licoarea se fierbe pe foc, se lasă să se pătrundă aromele bine. Adeseori se adaugă ghimbir, scorțișoara și alte mirodenii, caz în care se numește chai masala. Ceaiul pe care l-am băut eu nu a fost cu mirodenii, însă a fost extraordinar de bun. A fost un ceai ca o cafea espresso: concentrat, intens, tare.

ceai indian restaurant sarvanaa

Prețuri și servicii

În India poți să mănânci foarte, foarte ieftin, dar se găsesc și multe localuri în care prețurile sunt comparabile cu cele de la noi. Într-un oraș ca Delhi, mâncarea de pe stradă e cea mai ieftină, dar și cea mai puțin igienică. La capătul opus sunt restaurantele elegante și selecte, unde porțiile sunt mari, localul e curat și bine întreținut, însă plătești mai mult pentru servicii decât pentru mâncare.

Saravana Bhavan nu e încântător ca local, nu impresionează prin decor și ambianță, însă are mâncare  foarte bună, servirea e rapidă, iar prețurile sunt decente.

Coconut / Tomato Uttapam 85 INR
South Indian Paratha: 95 INR
Dosa: 85 INR
Tamil Nadu Thali: 165 INR
South Indian Tea (Top Star): 40 INR

Ca referință, un euro e aprox. 85 INR. Deci, eu am mâncat la prânz de 1.5 euro.
meniu restaurant sarvanaa restaurant

Așadar, dacă ajungeți vreodată prin India și stați în Delhi, dacă vreți să încercați un restaurant local, vă recomand cu încredere să treceți pe la Saravana Bhavan. Ulterior am descoperit că e cel mai mare lanț de restaurante vegetariene din lume, cu localuri deschise nu doar în India, ci și în Europa (Franța, UK, Germania), Canada și SUA.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Saravana Bhavan

Adresă:
P-13/90, Connaught Circus, Block P, Connaught Place, New Delhi, Delhi 110001, India
Telefon:

[…] foarte îmbietoare. Mai mult, avea ceva ce iarăși ne-a tentat foarte mult, lassi – o băutură indiană pe baza de iaurt. În ofertă se găsesc și băuturi alcoolice, însă noi nu […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul