În acest sfârşit de săptămână am facut o mini excursiune în judeţul Salaj, alături de socrii mei. Si dacă cumva vă puneţi cumva întrebări de ce acolo şi ce ar fi de vizitat, ei bine, judeţul Sălaj e destul de ofertant. Dai o fugă până la Zalău şi vizitezi putin centru, apoi te duci pana la Jibou să vizitezi frumoasa Gradină Botanică. Dar pe drum, te opresti şi la Complexul Arheologic Porolissum, nu de alta, dar ar fi păcat sa nu arunci un ochi şi acolo. Ca sa închei ziua, mergi la Gradina Zmeilor, e doar la 10 km de Jibou şi credeţi-mă, aveţi ce să vedeţi. Ca să nu mai punem la socoteală că în fiecare localitate există o biserică veche de lemn, fiecare într-un alt décor şi amplasare. Eu zic că veţi avea o grămadă de poze de descarcat dupa o astfel de plimbare.
La ora prânzului s-a nimeri să fim chiar în Zalău şi am ales să ne oprim ca să mâncăm la Hanul Drumeţilor. Restaurantul este chiar la intrarea in oraş dinspre Cluj (adresa exactă conform Google fiind Strada Gheorghe Doja nr. 108).
Terasa de vis de la Hanul Drumeților
Vremea fiind plăcută, am ales să urcăm pe terasă. De afară şi scările pe care am urcat nu au prevestit ceea ce vom găsi acolo sus. O terasă amenajată ca într-o revistă! Mese din lemn, băncuţe comode pliiine de perne colorate şi confortabile, lustre şi veioze chic, leagăn din lemn, mese intime de două persoane şi fel de fel de decoraţiuni într-o cromatică de alb, gri, negru şi turquoise, care la prima vedere te fac să te întrebi dacă sigur nu eşti într-un magazin de profil. Nu am găsit un singur lucru, cât de mic, care să nu îmi placă la Han.
Chelnerul nu ne-a lăsat prea mult să aşteptăm şi ne-a adus repejor meniurile, salutându-ne foarte prietenos. Meniul nu este extrem de stufos şi asta ne-a plăcut, iar preparatele cred ca pot satisface cam orice fel de gusturi. Am regasit preparate din carne de vită (chiar şi Red Angus), cărnuri interesant marinate, paste fine şi sofisticate.
Prânzul la Han
Noi am ales mâncăruri mai simple, dar care au fost foarte foarte gustoase.
Eu am ales un Burger ca la Han. Aveam o pofta de burgeri de câteva zile, iar cu drumul ăsta mi-am satisfacut-o. Soţul meu a ales o ceafă cu os la grătar şi cartofi prajiţi, iar socrii mei au ales piept de pui marinat, cu salată de varză şi evident, cartofi prajiţi. Până la sosirea comenzii ne-am bucurat de cafea, apă şi bere (nu şi şoferul).
Chelnerul nostru cel simpatic a uitat de cafeaua mea, dar într-un final am primit-o. A fost prima bila neagră, având in vedere că la acel moment pe terasă mai erau doar două mese ocupate şi prea multe pe cap nu avea. Îi voi spune în continuare simpatic deoarece a avut o atitudine foarte relaxată, dar binevoitoare.
A doua bilă neagră şi cea care a şi cântărit foarte mult a venit odata cu aducerea mâncării la masă. Socrii mei au primit primii comenzile, iar dupa 10 minute am primit şi eu şi soţul meu ce am comandat. Au fost 10 minute lungi în care stomacul şi-a cerut drepturile, iar chelnerul se tot scuza şi ne spunea că imediat e gata şi comanda noastră. Nu ştiu dacă e ceva ce se întâmplă de regulă la Han, dar a fost extrem de neplăcut. Mai trist a fost faptul că domnului chelner nu i s-a părut ceva ieşit din comun. Nu am înţeles niciodată de ce personalul din bucătărie nu îşi organizează şi prioritizează sarcinile.
Prezentarea preparatelor a fost facută pe plăci de lemn şi arăta totul foarte bine.
Am avut emotii vis-à-vis de burgerul comandat, dar am avut o surpiză plăcută odată ce, într-un sfârşit, l-am primit. Chifteaua nu era una cumparată, ci una preparată în bucătarie şi foarte fain condimentată. Am primit lângă burger un fir de ceapa verde, care dupa umila-mi părere nu avea ce să caute acolo. Nu m-a încurcat, dar chiar nu i-am văzut sensul. În fine, dacă şi chifla ar fi fost făcută în bucătărie (şi se face uşor) i-aş fi dat preparatului nota 10.
Socrii mei s-au declarat mulţumiţi de pieptul de pui comandat. Puiul a fost marinat cu busuioc, după câte mi-am dat eu seama, şi a fost suculent şi fraged. La fel de faină a fost şi ceafa de porc la grătar. Bineînţeles, nu a lipsit frunza de salată. Revin, nu că ne-ar deranja sau ne-ar face rău într-un anume fel, însă sunt convinsă că se pot găsi şi alte modalităţi mai prietenoase de aranjare a mâncării în farfurie.
Per total experienţa noastră la Hanul Drumeţilor a fost una bună. Dacă vom mai avea drum prin zonă cu siguranţă vom mai merge acolo, nu ne vom crampona de câteva aspecte mai puţin plăcute, care, cu puțină voinţă, se pot îmbunătăţi.
Preţuri
- Piept de pui marinat cu salată de varză – 17 lei
- Ceafă de porc cu os la grătar – 19 lei
- Burger ca la Han cu cartofi prăjiţi – 22 lei
- Cartofi prajiţi – 5 lei
- Bere – 6 lei
- Cafea decofeinizată – 5 lei
- Apa minerală – 8 lei
Comentarii
Victor
Trecand peste faptul ca burgerul din poza seamana mai mult cu o chiftea in chifla cumparata, nu pot sa nu remarc cu cata lipsa de cunostinte si persiflare a-ti comentat vis-a-vis de cat este de usor sa faci o chifla in bucatarie.
Lasati-ma, din proprie experienta, sa va contrazic. Chifla de burger este nu greu, ci foarte greu de executat in bucatarie, singura solutie este sa cumperi una semi-coapta si sa o coci pe loc, ceea ce necesita ENORM de mult curent electric si un cuptor de vreo 10.000euro, care daca nu este disponibil, si nicidecum nu se preteaza la un astfel de restaurant/meniu, face ca acea chifla sa nu poata fi nici macar terminata intr-o bucatarie de restaurant.
Totodata, daca nu ai un flux decent de consumatori de burgeri, nu poti sa pastrezi mai mult de cateva ore aceste chifle coapte proaspat, asa ca pana la urma ajungi ori sa nu mai vinzi burgeri, ori sa-i vinzi in pierdere serioasa chiar si la 22lei. Din nou, asta doar daca ai un cuptor cu convectie bun, de preferat si cu abur.
Asa ca, daca tot pretindeti ca sunteti doar niste clienti fara habar de bucatarie si cu experienta doar de consumator, lasa-ti parerile despre cum/cat si ce se poate face intr-o bucatarie de restaurant pentru aia care stiu despre ce vorbesc.