O Masă de Crăciun pentru 500 de persoane nevoiașe din Timișoara

Timișoara

De-a lungul timpului am publicat pe foodcrew.ro recenzii de restaurante, pizzerii și localuri fast-food și articole despre fel de fel de evenimente pe care le-am organizat sau la care am fost invitați să participăm. Cu toate acestea, nu ne-a făcut niciodată mai mare plăcere să scriem un articol decât acum.

În urmă cu nici trei săptămâni anunțam că vom organiza o Masă de Crăciun pentru persoanele nevoiașe și persoanele fără adăpost din Timișoara. A urmat o săptămână în care am pus la punct detaliile organizatorice, pentru ca mai apoi să facem un apel către cititorii noștri și către toți cei care ne-ar fi putut ajuta să punem pe picioare evenimentul.

Încet-încet lucrurile au început să prindă contur și cu o săptămână înainte de Masa de Crăciun aveam deja locația stabilită, contactaserăm aproximativ 30 de restaurante din Timișoara pentru a le cere susținerea în organizarea evenimentului, fie prin donarea de produse, fie prin livrarea de porții de mâncare la locul evenimentului, anume cantina Școlii de Arte și Meserii “Gheorghe Atanasiu” din Timișoara. Acestora li s-au adăugat încă 10 hypermarket-uri și magazine en-gros contactate pentru a obține diverse produse necesare pregătirii Mesei de Crăciun. Deși intenția noastră inițială a fost aceea de a colecta donații în produse doar de la întreprinzătorii locali din domeniul Horeca în organizarea evenimentului, am avut plăcuta surpriză să vedem cum voluntari din ONG-uri timișorene și chiar cititori ai Food Crew ne-au contactat pentru a dona produse cumpărate de ei sau pentru a contribui cu bani la cumpărarea produselor.

În săptămâna care a trecut am spus de nenumărate ori că orice donație, fie ea cât de mică, este binevenită. Orice restaurant sau hypermarket contactat de către oamenii minunați care au dorit să ne ajute ne-a adus mai aproape de organizarea Mesei de Crăciun. Nicio porție de mâncare livrată de restaurantele care ne-au fost alături în acest demers nu a fost risipită, ci din contră, a bucurat o persoană nevoiașă.

Considerând că imaginile au surprins mai bine cele întâmplate duminica aceasta, le vom folosi pentru a ilustra o zi pe care nu o vom uita prea curând.

Ziua de duminică a început devreme la cantina liceului “Gheorghe Atanasiu”, cele 5 doamne bucătărese începând să pregătească masa înainte de ora 8.

Pregatirea ciorbei de vacuta cu zarzavat pentru Masa de Craciun

Pregatirea cartofilor pentru piure

În timp ce ciorba de văcuță cu zarzavat și cartofii pentru piure erau deja pe foc, se pregătea și prima tură de ceafă de porc pentru felul doi. Încă două ture așteptau să fie pregătite dintr-un total de 65 de kilograme de carne.

Pregatirea cefei de porc pentru Masa de Craciun

Ceafa de porc feliata pentru Masa de Craciun

Pentru salata de la felul doi s-au tocat nu mai puțin de 30 de kilograme de varză și alte 5 kilograme de morcov.

Salata de varza pentru Masa de Craciun

Pe măsură ce se apropia ora mesei, se făceau și ultimele pregătiri. Printre acestea și piureul de carofi care trebuia să fie cât mai proaspăt și bineînțeles cald.

Pregatirea piureului de cartofi pentru Masa de Craciun

S-au mai pregătit și cele 25 de kilograme de portocale, astfel încât să fie la îndemâna voluntarilor care urmau să umple tăvile cu mâncare din spatele pultului.

Portocale pentru desert la Masa de Craciun

Pentru a fi gata de a servi masa la ora 14.00, chiar și copii care rămâseseră în internatul liceului ne-au dat o mână de ajutor pregătind sala de mese a cantinei. Au făcut o treabă foarte bună, locul fiind într-o stare impecabilă.

Sala de mese a cantinei liceului Gheorghe Atanasiu

Între timp au ajuns și ajutoarele: cititori Food Crew, cunoscuți, prieteni, prieteni ai prietenilor, care s-au apucat de-ndată de treabă. Pentru început pregătirea meselor pe care s-au așezat coșurile cu pâine, șervețele și tacâmuri.

Pregatirea salii pentru servirea Mesei de Craciun

În bucăturie începuse instructajul pentru pregătirea porțiilor ce urmau să fie servite.

Instructajul celor responsabili cu umplerea tavilor cu mancare

La ora 14.00 fix, a intrat în sala de mese prima serie de oameni care urmau să servească Masa de Crăciun.

Servirea primei serii la Masa de Craciun

Servirea primei seii la Masa de Craciun 2

Pentru a fi cât mai eficienți, ajutoarele noastre au servit la mase porțiile, astfel încât la aproximativ 15 minute de la așezarea la masă toată lumea începuse deja să mănânce.

Distribuirea portiilor de mancare la Masa de Craciun

Distribuirea portiilor de mancare la Masa de Craciun 2

Distribuirea portiilor de mancare la Masa de Craciun 3

Distribuirea apei la Masa de Craciun

Mancare la Masa de Craciun

Poate spre surpinderea unora, marea majoritate a celor care ne-au fost oaspeți la Masa de Crăciun au dorit să mulțumească personal doamnelor de la bucătărie pentru mâncarea pregătită. Și Iasmina, cel mai micuț dintre oaspeții noștri la un anișor, se pare că a apreciat papa pregătită 🙂

Iasmina cel mai micut oaspete la Masa de Craciun

În cazul în care vă întrebați cum a arătat o porție servită la Masa de Crăciun, am găsit printre poze și un “prim plan”. Ciorbă de văcuță cu zarzavat, ceafă de porc la tavă cu piure de cartofi și salată de varză și o portocală.

Meniul Mesei de Craciun

Nu la mult timp după încheierea celei de-a doua serii în care s-a servit mâncarea pregătită, au sosit și cele 200 de porții de mâncare livrate de restaurantele care ne-au ajutat la organizarea acestei mese.

Ciorba de porc si sarmalute cu mamaliga de la restaurant Amedeea

Supa cu carne de pui si taitei de la Rustica

Papricas de cartofi cu carnati afumati de la Rustica

Prajitura cu frisca si fructe de la Restaurant Casa Voastra

La și mai scurt timp după ce au sosit, le-am împărțit în cele 5 mașini cu care am început să colindăm orașul pentru a le distribui celor care fie nu au aflat de organizarea acestei mese, fie nu s-au putit deplasa la cantina liceului Atanasiu.

Portii de distribuit prin Timisoara

Portii de distribuit prin oras

Portii distribuite in caserole prin Timisoara

Cele aproximativ 230 de porții primite în caserole le-am distribut prin Timișoara, vizate fiind zonele în care știam că vom găsi oameni fără adăpost: Gara de Nord, Piața Timișoara 700, Gara de Est, Piața Badea Cârțan, Complexul Studențesc, cele aproximativ 50 de porții pe care nu am mai avut cui să le împărțim le-am livrat la Centrul de Noapte pentru persoane fără adăpost de pe strada Brâncoveanu.

Livrând prin oraș mâncarea am avut parte de două întâmplări de-a dreptul impresionante. Prima s-a întâmplat în parcarea Gării de Nord, unde 30 de porții au fost împărțite în nici 5 minute deși la sosirea noastră am găsit doar 2-3 oameni în acel loc. Aceștia s-au mobilizat însă incredibil, rugându-ne să așteptăm până mai anunță și alți oameni nevoiași din zona gării. Cea de-a doua a avut loc în Piața Badea Cârțan, acolo unde un om fără adăpost a vrut să ne dea 10 lei adunați de el în ultimele zile pentru porția de mâncare, neputând să-și oprească lacrimile când a aflat că nu este nevoie să ne răsplătească în vreun fel. La aceste întâmplări s-ar mai putea adăuga și cea desfășurată în sala de mese unde o bătrânică ne-a rugat să-i dăm voie să adune câteva oscioare pentru a-i duce și câinelui pe care l-a adoptat de pe stradă.

Ar mai fi multe de povestit, însă ne vom mulțumi să spunem că la finalul zilei ne-am dat încă o dată seama cât de norocoși suntem pentru multe dintre lucrurile simple pe care de cele mai multe ori nu știm să le prețuim, sau pentru cele care de și mai multe ori nu suntem recunoscători.

Acum, o dată încheiat evenimentul, dorim să le mulțimim celor care au făcut posibilă organizarea unei Mese de Crăciun de care s-au bucurat 500 de persoane nevoiașe și persoane fără adăpost din Timișoara.

În ordine alfabetică, începem cu restaurantele și companiile care ne-au ajutat în demersul nostru: Pizzeria RusticaRestaurant AmedeeaRestaurant BurgundRestaurant Casa BuniciiRestaurant Casa VoastrăPizzoli SRLSenneVille, DN Star, Sincopan, dar și celor care au susținut cu produse sau donații în bani organizarea Mesei de Crăciun: Alexandra Cozma, Alexandru Vilau, Andreea Dobre, Cătălin Șendresc, Diana Ilea, Laura, Anca, Oana și nu în ultimul rând Tița.

Mulțumim de asemenea ONG-urilor timișorene și instituțiilor care ne-au fost alături: BEST TimișoaraEco Club TimișoaraFederația Caritas a Diecezei TimișoaraFundația Timișoara 89timisoara.ro.

Nu în ultimul rând mulțumim, voluntarilor care ni s-au alăturat duminică și ne-au ajutat să ducem la bun sfârșit demersul nostru: Ana, Oana, Sabina, Cristi, Peli, Mile, doamna Miriana, Alexandra, Diana, Raluca, Nicoleta, Tina, Bibi, Kati, Megy, Patricia, Pompiliu, Adela, Delia, Timeea, Mihai, Adina, Marian și Alex. Sperăm să nu fi uitat pe nimeni, deoarece ne-au fost de foarte mare ajutor, iar fără ei nu am fi putut organiza această Masă de Crăciun!

Mulțumim prietenilor de la  Salina din Oraș care pe lângă întreg ajutorul acordat au pregătit și o cutie de donații în incinta salinei. Mulțumim Cristinei și Porche Timișoara pentru ajutorul oferit cu transportul și drumurile făcute prin oraș – Skoda Octavia s-a comportat excelent!

Masa de Crăciun nu ar fi putut avea loc fără sprijinul domnului consilier județean Cătălin Tiuch și ajutorul primit de la colectivul liceului “Gheorghe Atanasiu”. Mulțumim domnului director Lascău și doamnei director adjunct Ursoiu, dar și domanelor bucătărese care ne-au fost alături într-o zi duminică pe care ar fi putut-o petrece alături de familie.

Așa cum vă puteți imagina, ne-am simțit extraordinar în această duminică, și chiar dacă Food Crew va continua să facă recenzii de restaurante ca principală activitate, ne-ar face mare plăcere să reedităm cândva aceast eveniment. Sperăm totuși să fi deschis drumul pentru alte ONG-uri care activează în domeniul social, instrituții sau companii care doresc să ne urmeze exemplu. Din propria experiență vă spunem că efortul depus nu este pe atât de mare pe cât am fi crezut la început, iar satisfacția primită în final este greu de descris în cuvinte.

Sărbători fericite tuturor și un An Nou cât mai bun pentru toți!

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul