Cronică de eveniment – seara indiană la Cărtureşti

Cămara cu mirodenii
Timișoara

Pe 15 august, cu ocazia India Independence Day, am sărbătorit o nouă seară cu gust bun. Ţara unde vizitatorul e captivat de mirosuri exotice, culori aprinse şi gusturi picante, a poposit pentru mai bine de trei ore în Librăria Cărtureşti din Timişoara. Muzica de sitar, parfumul beţişoarelor de santal, mirodeniile încinse pe plită şi mâncarea apetisantă au creat o ambianţă cu totul specială, ca în India.

Iulia Nalatan la Seara indiana

Seara indiana la Carturesti

Seara a început cu o introducere în istoria condimentelor, susţinută de Cămara cu Mirodenii. Istoria condimentelor este aproape la fel de veche precum civilizaţia umană, o  poveste aventuroasă cu expediţii îndrăzneţe, noi teritorii descoperite, imperii măreţe, războaie câştigate şi pierdute, tratate şi acorduri semnate, răspândirea de noi tehnologii, religii şi credinţe.

Camara cu mirodenii Timisoara

Demonstratie culinara de la Camara cu mirodenii

Demonstratii cu mirodenii

În prezent, India este cel mai mare producator de mirodenii din lume, cu 3.2 milioane tone şi peste 4 miliarde de dolari producţie. Datorită climatului variat, aproape toate mirodeniile cresc perfect în India. Dintre cele mai importante, menţionam: anason, anason stelat, scorţişoară, cuişoare, ienibahar, chimion, turmeric sau curcuma, cardamom, ghimbir, coriandru, nucşoară, şofran.

Prezentarea ne-a făcut poftă să cunoaştem mai multe despre lumea fascinantă a condimentelor. Un bun început este lista alfabetică a mirodeniilor disponibile în camară, o adevărată enciclopedie cu informaţii detaliate despre gust, aromă, sfaturi de folosire în bucatarie sau în scop medicinal. Iar pentru cei care nu vor să se rezume doar la citit, recomandăm o vizită la Cămara cu Mirodenii, Piaţa Victoriei nr. 4.

Demonstratii cu mirodenii Timisoara

Camara cu mirodenii din Timisoara

Mirodenii  Camara cu mirodenii

Seara indiana la Carturesti Mercy

Demonstratie Camara cu mirodenii Timisoara

Demonstratie Camara cu mirodenii Timisoara la seara indiana

Degustările au constat în samosa, triunghiuri umplute cu un amestec vegetarian pe bază de cartofi şi mazăre. Acestea au fost servite cu 2 sosuri, unul de roşii şi altul pe bază de mentă. Desertul a constat în gajar halwa, realizată din morcovi, fructe uscate şi unt clarificat (ghee).

Mancarea indiană este faimoasă pentru îmbinarea multor feluri de mirodenii, folosite atât pentru aromă cât şi pentru proprietăţile lor terapeutice. În cazul nostru, samosele au fost realizate cu garam masala (un amestec picant de condimente, foarte popular în tradiţia culinară indiană), turmeric, coriandru, chimion, iar în halwa a fost adăugat cardamom, condiment cu aromă puternică, folosit în special la dulciuri.

Samosa la Seara Indiana de la Carturesti

Vizionare de film la seara indiana

Seara indiana cu foodcrew la Carturesti

Mancare delicioasa la seara indiana

Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului “Gandhi, tatăl meu”, câştigător al festivalului de film din Australia în 2007 şi al multor altor premii naţionale, în India.

Mai multe poze de la eveniment puteţi găsi pe pagina noastră de Facebook.

Vă aşteptăm cu drag şi la evenimentele viitoare din seria “Cultură de Gust”, despre care puteţi afla noutăţi urmărind foodcrew.ro.

Evenimentul a fost organizat de FoodCrew, Cărtureşti şi Cămara cu Mirodenii, cu sprijinul BML Music Entertainment.

Parteneri media: 24FUNevive.rotimisoara.roHorecadatz.ro, viajoa.ronamasteindia.ro şi Ornella Design.

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul