Cobbler: o prăjitură împotriva stresului la sfârșit de an

Printează | Email

V-am pregătit o rețetă de prăjitură care se potrivește perfect cu această perioadă. Este simplă și se face repede, măcar cu aceasta să nu vă mâncați nervii, iar printre ingrediente se găsește mirodenia Crăciunului, scorțișoara. Se cheamă cobbler.

Rezultat final Prajitura Cobber

Număr porții:

20

Timp pregătire:

30 min.

Timp gătire:

35 min.

Timp total:

1 oră și 5 min.

Ingredinte

Aluat:
făină - 300gr
unt - 120gr
un praf de sare
zahăr pudră - 60gr
zahăr vanilat - 1 plic
praf de copt - 1 plic
un ou
smântână 20% - 100gr
lapte - 100ml
scorțișoară - 2 lingurițe
Umplutură:
fructe (mere, pere, prune) - 1500gr
zahăr - 4-6 linguri (după gust, în funcție de fructe care se folosesc)
scorțișoară - 2 lingurițe
praf de budincă de vanilie - 1 pachet

Instrucțiuni

  • Începem cu umplutura. Eu de data asta am folosit pere, dar se pot folosi și prune sau mere, important este să fie fructe proaspete, nu compot. Vara se poate face și din caise, în cazul acesta nu mai adăugăm scorțișoară, doar la aluat. Fructele le curățăm de coajă și de sâmburi și le tăiem în bucăți. După aceea le amestecăm cu zahărul, scorțișoara și praful de budincă. Se mai poate adăuga și puțină cuișoare măcinată, în cazul acesta vom obține chiar gustul inconfundabil al iernii. Ungem tava cu puțin unt, apoi întindem în ea umplutura într-un strat uniform. Dacă fructele sunt mai tari le băgăm 10-15 minute la cuptorul preîncălzit la 170 de grade.

Pere Prajitura Cobbler

Pregatire Pere Prajitura Cobbler

  • Între timp pregătim aluatul. Într-o oală amestecăm făina cu untul și cu sarea, după care adăugăm zahărul, zahărul vanilat, praful de copt și scorțisoara și amestecăm din nou. La sfârșit adăugăm smânâna, oul și laptele. Amestecăm bine, rezultatul trebuie să fie un aluat omogen și destul de moale, dar fără să curgă. Nici în cazul acesta nu ne enervăm, mai bine adăugăm un pic de făină și savurăm un pahar de vin fiert (cei peste 18 ani, evident).

Amestec aluat Prajitura Cobbler

  • Dupa cele 10-15 minute (dacă este cazul) scoatem tava cu fructele din cuptor, iar din aluat formăm cu mâna niște bile și le așezăm pe umplutură. Ca să meargă treaba mai ușor degetele se ung cu puțin ulei. Între bile lăsăm spațiu după cum se vede și pe poza alăturată. La sfârșit se presară puțin zahăr peste aluat și se bagă la cuptor. Timpul de coacere este aprox. 30-35 minute, bilele trebuie să crească și să ocupe spațiul lăsat între ele, iar zaharul să se caramelizeze.

Pregatire Prajitura Cobbler

  • După ce scoatem tava de la cuptor, nu ne grăbim, stăm de vorbă cu cei dragi, sau ne vedem de alte treburi. Între timp o lăsăm prăjitura să se răcească. În caz contrar umplutura va curge și nu vom putea scoate felii întregi din tavă și atunci chiar vom avea un motiv să ne enervăm.
  • Dacă rămâne din prăjitură și pentru a doua zi și ni se pare ca aluatul s-a uscat, putem să facem un sos din smântână amestecată cu zahăr vanilat.
  • Sărbatori fericite vă doresc și un sfârșit de an mai relaxat petrecut alături de cei dragi!

Prajitura Cobbler

Aceasta este o rețetă trimisă de către cititorii care au dorit să scrie pe Food Crew. Mulțumim frumos Chimion și mai așteptăm rețete gustoase de la tine. Dacă ai și tu o rețetă pe care vrei să o prezinți pe Foodcrew aşteptăm mesaje la posta@foodcrew.ro.

Comentarii

Maria

13 December 2013 at 18:36

Ingenioasa ideea cu asezarea aluatului. Deasupra as pune chiar un sos de mere sau o cupa de inghetata 🙂

    Nuți Foame

    16 December 2013 at 13:55

    Ah, cu înghețată sună și mai bine. 😀

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul