Prăjitură răsturnată cu mere și pere

Printează | Email

Această prăjitură răsturnată cu mere și pere este potrivită pentru orice ocazie ca ceva ușor de făcut și gustos. Puteți să faceți prăjitura și fără pere, doar cu mere, sau alte fructe, dar mie mi-a plăcut această combinație, așa că o scriu ca atare.

De asemenea, cel mai bine este să faceți prăjitura într-o cratiță în care să caramelizați zahărul și să construiți blatul deasupra, și nu neapărat într-o tavă cu fund detașabil. Practic, lucrați într-un singur loc, fără să fie nevoie de transferuri. 🙂

Sper să vă placă rețeta aceasta de prăjitură răsturnată cu mere și pere și să o încercați – caramelizarea fructelor e farmecul acestei prăjituri. Instrucțiunile sunt mai jos – Spor la prăjiturit!

Felie prăjitură răsturnată cu mere și pere și înghețată

Număr porții:

6+

Timp pregătire:

15 min

Timp gătire:

30 min

Timp total:

45 min

Ingredinte

Topping (partea de deasupra):
250 g zahăr
4-5 mere și pere
50 g unt
Blat (aluatul):
300 g făină
100 g zahăr
120 g unt la temperatura camerei
2 ouă
1 praf de sare
1 lg praf de copt
1 lg bicarbonat de sodiu
1-2 lingurițe scorțișoară
2-3 mere și pere, rase
esență de vanilie

Instrucțiuni

Pornind de la premiza că veți face prăjitura într-o cratiță, trebuie caramelizat zahărul (cele 250 g zahăr) la foc mic. Nu e o știință complicată, dar ideea principală de reținut este că nu trebuie amestecat în zahăr pe măsură ce el se topește (eu am eșuat cu asta de câteva ori). Doar balansați oala dintr-o parte în alta, până se acoperă toate zonele albe de zahăr și se transformă într-o culoare caramelizată.

Adăugați untul, care se topește imediat, și asigurați-vă că zahărul și untul îmbracă pereții cratiței (nu trebuie să se îmbine neapărat și dacă auziți sunet de pocnituri să nu vă speriați). Lăsați-o la o parte deocamdată.

Se amestecă ingredientele uscate: făina cernută cu lingurițele de scorțișoară, praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Se mixează ingredientele umede: praful de sare cu untul (care e la temperatura camerei) și cu zahărul. Se adaugă câte un ou, treptat. Merele sau perele sau ambele (curățate sau nu de coajă, e alegerea voastră) se rad pe răzătoare și se adaugă amestecului. Adăugați un pic de esență de vanilie.

Apoi se îmbină cele două compoziții și se formează un aluat. Dacă aluatul vi se pare prea dens, mai radeți un măr sau o pară și adăugați la compoziție.

Începeți să tăiați felii merele și perele, și decorați fundul cratiței, acolo unde ați caramelizat zahărul. Le puteți pune în orice ordine/formă vreți. 🙂

Deasupra turnați aluatul și dați totul la foc mediu pentru cuptorul cu gaz sau la 180 grade pentru cel electric. Ar trebui să dureze vreo 30 min până prăjitura e gata, dar mai bine verificați blatul cu o scobitoare după 20-25 minute.

Când e coaptă, lăsați-o la răcit maxim 5-10 minute, apoi răsturnați conținutul pe un platou. Tadaaaa, prăjitura răsturnată cu mere și pere poate fi servită! O puteți decora cu frișcă deasupra, înghețată, sau o puteți mânca pur și simplu așa. E foarte bună deoarece e umedă, nu e fadă, uscată. 🙂 Poftă bună și spor la prăjiturit!

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul