Menemen – Mic Dejun în stil Turcesc

Printează | Email

Menemen este o rețetă de proveniență turcească, servită ca mic dejun în mai toată Asia Mică. Fiind amator al degustării și preparării acestui fel de mâncare, vă avertizez că gustul bogat și aroma îmbietoare a legumelor călite pot provoca dependență. De asemenea, textura fină și cremoasă a oului gătit la foc mic vă va răsfăța într-un mod elegant papilele gustative.

Vă mărturisesc că nu sunt necesare aptitudini speciale, dobândite în urma absolvirii vreunui curs sau a unei școli de bucătari.

Așadar, dacă doriți o masă copioasă, bogată în nutrienți, care să vă ofere energie pentru întreaga zi, atât la serviciu, cât și acasă, vă invit să o preparați după cum urmează.

Mic Dejun Turcesc

Număr porții:

1

Timp pregătire:

5 min

Timp gătire:

10 min

Timp total:

15 min

Ingredinte

Menemen:
15-20 ml ulei
2 Roșii
1 Ardei picant de mărime medie
2-3 ouă

Instrucțiuni

Instrucțiuni

  1. Pregătirea ingredientelor

Tăiem ardeiul în 4 și scoatem semințele. Apoi îl vom tăia bucățele, de la un capăt la celălalt. Dacă dorim ceva foarte picant, putem păstra semințele. Personal, nu sunt mare amator după un gust foarte iute, fiecare alege ce anume să adauge.

O roșie o vom da prin răzătoare. Ca rezultat, vom obține o compoziție de o textură fină. Cojile rămase le aruncăm.

Cealaltă roșie o vom tăia cubulețe, pentru o textură mai tare. Dacă nu aveți răzătoare, puteți tăia ambele roșii în cubulețe mici, dar nu uitați ca înainte să le tăiați, să vă decojiți roșiile.

Menemen Reteta Turceasca

  1. Gătirea propriu-zisă

Într-o tigaie se adaugă 15-20 ml de ulei (1 lingură). Se va lăsa tigaia la foc mic până se va încălzi uleiul. Sotarea (călirea) se face în general la foc mic. Dacă ne grăbim, putem schimba de la mic spre mediu, însă riscăm să ardem ingredientele.

Odată ce uleiul este încălzit, adăugăm bucățile de ardei picant și lăsăm la călit 3-4 minute. Recomand să le verificați personal textura. Dacă doriți ardeii mai moi, îi puteți lăsa mai mult.

Calire Ardei Menemen

Călirea ardeilor

Apoi adăugăm roșiile, amestecăm și le gătim alături de ardei 3-4 minute. În momentul adăugării în tigaie a roșiilor, vom avea o compoziție foarte lichidă.

Rosii in faza de adaugare Menemen

Roșii la adăugarea în tigaie

După cele 3-4 minute, sosul va fi mai consistent.

Rosii in faza de reductie

Sos de roșii consistent

Acum este momentul potrivit să asezonăm cu sare și boia dulce/iute (tipul de boia în funcție de preferințe). Amestecăm.

Adăugăm ouăle ochiuri și mai lăsăm la foc 1-2 minute.

Adaugare oua Menemen

Adăugarea ouălor

Dacă dorim ouăle mai bine făcute, le putem lăsa și mai mult. Ca ouăle să se facă mai repede, putem pune un capac deasupra tigăii.

Opțional, la final, putem presăra pătrunjel și boia dulce/iute deasupra.

Tigaie Finala

Tigaie finală

  1. Degustarea preparatului

În multe locuri din Turcia se servește în paralel cu un ardei picant proaspăt. Tot în această țară se servește cu bucăți de brânză proaspătă. De evitat telemeaua, pentru că preparatul are deja suficientă sare.

În loc de felii din pâinea clasică, multe restaurante servesc crutoane. Astfel este creat un contrast între textura cremoasă a menemenului și cea crocantă a crutoanelor.

Oricum ar fi servit, eroul va fi menemenul, el având un gust deosebit în mai toate combinațiile. Cam așa arată la mine în farfurie.

Micul dejun turcesc in farfurie

Vă urez poftă bună și vă mai aștept pe profilul meu să descoperiți mai multe rețete delicioase din lumea orientală.

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul