Conduşi de proorizmosul care luase forma unui autocar, am ajuns in tara Parthenonului, mai precis pe malurile marii Egee, statiunea Olympic Beach. Aici în staţiune pot spune că din punct de vedere papilo-gustativ, am trecut prin majoritatea sectoarelor piramidale ale mâncării: rea, mediocră şi incredibilă. De menţionat că în staţiune cam jumătate din turişti sunt români şi majoritatea meniurilor sunt scrise şi în limba noastră şi sunt însoţite de poza aferentă. Aşadar, introducerea fiind făcută, purcedem cu recenzia, iar în acest sens am ales trei restaurante în care ne-am îmbuibat mai mult sau mai puţin.
Taverna Rai a fost primul loc unde am poposit să încercăm bucătăria grecească. Locul nu prea iese în evidenţa decât prin prisma tăbliei stradale uitată undeva la vreo 100 de metri de restaurant, care bineînţeles te direcţionează spre sediul-mamă. Odată ajunşi în prima taverna nativ grecească (căci am mai fost la una din Timişoara), ne aşezăm la terasa destul de fadă din toate punctele de vedere. Ospătarul foarte amabil, dar oarecum timorat, ne întampina cu o combinaţie de engleză şi câteva cuvinte foarte uzitate în română. După consultarea meniului eu optez (nu foarte inspirat, recunosc) pentru nişte chiftele cu sos, iar prietena mea pentru o tocaniţă de vită.
Chiftelele au venit însoţite de orez şi cartofi prăjiţi. Erau preparate din carne de vită şi pot spune că alături de sos au fost delicioase până ce le-am ajuns la miez, unde am dat bineînţeles de carne crudă, fapt care mi-a cam tăiat pofta. Noroc cu pisica care ne dădea târcoale. A avut parte de un prânz pe cinste.
Tocăniţa de vită s-a remarcat prin sosul foarte gustos de legume. Nimic de comentat aici. De asemenea, nimic de comentat despre orezul sau cartofii prăjiţi care ne-au însoţit mâncărurile. Singurul lucru de adaugat este că păreau proaspăt preparate.
După ce am terminat de mâncat avem parte de prima surpriza elenă: desertul din partea casei! Acesta consta din pepene verde (asta ca să nu folosesc regionalisme), atent porţionat şi aproape lipsit de prea enervanţii sâmburi, iar pe lângă pepene câte o baclava pentru fiecare.
Pentru cantităţile mari primite pot afirma că preţurile erau absolut decente, mai ales dacă ţinem cont că eram pe litoralul grecesc, totalul ridicându-se undeva pe la 16 euro. Din păcate aceste două feluri de mâncare nu le-am tras în chip, nefiind decişi pe-atunci dacă scriem recenzii greceşti au ba.
A doua oară când am prânzit aici a fost după ce o altă tăblie, din altă interesecţie ne-a vândut pontul că putem lua gyros plus apă şi desert la doar 2 euro porţia. Gyros-ul este foarte asemanator cu shaorma ca şi constituţie, însa îi lipsesc salatele şi anumite sosuri. Al nostru conţinea carne de vită, cartofi prajiţi, muştar şi ketchup.
Mă aşteptam la un sos tzatziki, un castravete murat, o măslină, o atenţie. Totuşi, faptul că am mâncat aşa ceva, rămane unul din regretele mele culinare. Pentru că mai devreme tot am spus că gyros-ul avea în compoziţie carne de vită, daţi-mi voie să rectific: avea în compoziţie şi carne de vită, în rest erau ronţuri de grăsime, slănină, zgârci. Acestea le-am aruncat cotoiului ce dădea târcoale casei, care nu părea deranjat de muştarul şi ketchup-ul de pe aşa-zisa carne. Deşi gyros-ul ne-a lăsat un gust amar, situaţia a fost salvată de pepenele verde rece, care ne-a mai tăiat din greaţă.
Vom reveni cu un nou articol despre periplul din Grecia, însă între timp întrebăm: turişti fiind pe la poalele Olimpului, ce mâncăruri v-au impresionat mai tare?
Mâncăruri greceşti de sub Înaltul Patronaj al Zeilor | FoodCrew
[…] Mai recomand la această tavernă plescaviţa cu sos tzatziki. E o plescaviţa atât de bună şi de simplă, încât îţi dă impresia că fast-food-urile de profil din Timişoara se pierd în detalii. Am înţeles că din când în când la tavernă mai vine un bucătar care printre altele face şi plescaviţa, sârbii fiind o altă minoritate bine reprezentată în staţiune pe timp de vară. Carnea acestui hamburger sârbesc are grosimea ideală, astfel încât după prăjire nu e nici arsă, dar nici nu rămâne crudă pe alocuri. În loc de ketchup, muştar şi multe alte sosuri ne-necesare, plescaviţa are doar sos tzaziki, câteva felii de castraveţi muraţi şi cartofi prăjiţi. Simplu, dar deosebit de bun. Incomparabil mai bun decât gyros-ul de la taverna Rai. […]
FoodCrew – Un prânz uşor peste medie în Olympic Beach
[…] în articolul precedent despre aventurile din Olympic Beach vă povesteam despre un gyros de calvar, acum revenim cu o relatare de la un restaurant sezonier: White Rose pe numele său. Aici am ajuns […]
Comentarii
Veveriţa Mâncăcioasă
Ca raspuns la intrebare: Kleftiko de miel, musaca cu scortisoara, tzatziki si cea mai buna friptura de porc pe care am mancat-o vreodata,prajita in ulei de masline cu suc de lamaie incorporat. Plus cele 3-4 garnituri aferente fiecarui fel de carne (una dintre chestiile pe care le iubesc la grei e ca nu se zgarcesc cu garniturile).
Gyros-ul la pitta e la fel de prost in Grecia ca shaorma in lipie din Turcia. Adica mic si aschilambic, fara sosuri, fara gust, fara cartofi prajiti.
Cand calatoresc, eu ma feresc de localurile cu meniuri scrise in romana. Prefer sa fiu tratata ca un turist normal, fara preturi “preferentiale” si alte artificii de atras romanii (de cele mai multe ori, artificiile iti iau ochii si ramai cu burtocul gol). Ca sa nu mai zic ca, in 9 din 10 cazuri, meniurile in romana sunt traduse atat de prost incat iti vine sa-ti tai venele (deformatie profesionala) si nu intelegi nimic.
Infidel Gastro
Eu aştept cu nerăbdare răspunsul Naiadei la întrebarea asta 😀
El Vis Prânzlea
Invat si eu din experienta. Stiu ca daca mai merg in Grecia n-am sa mai mananc gyros, mai ales ca am mai incercat si la alt fast-food si la fel de prost a fost. poate asa le place lor. sau n-am fost in locul potrivit pentru un gyros bun, asa cum a fost Adriana.
Alex
despre shaorma la lipie turceasca pot fi de acord cu tine . Asa ceva am incercat si eu cand am fost in concediu la turci si era exact cum ai zis tu ,
Adriana
Salutare! 🙂 Eu am fost in Zakynthos (Kalamaki) in concediul asta si mi-a placut la nebunie! Mancarea a fost absolut delicioasa (si ieftina). Am mancat si gyros la un restaurant (era 1,8 euro)care continea carnita de porc sau de pui (la alegere), sos tzatziki, cartofi prajiti, rosie, iar pita era calda – chiar bun. In afara de gyros, am testat toate felurile posibile cu fructe de mare si am fost surprinsa placut de fiecare data.
Va recomand cu caldura sa ajungeti intr-o vara si in Zakyinthos, merita din toate punctele de vedere 🙂
Infidel Gastro
Salutare Adriana! Mulţumim pentru relatare, chiar sună delicioasă descrierea gyros-ului acela 🙂
El Vis Prânzlea
Am pregatit un articol si despre fructele de mare grecesti. Va aparea in cel mai scurt timp pe foodcrew. fii pe faza 😉
Veveriţa Mâncăcioasă
La Roof Garden, nu? Eu am incercat-o doar pe cea la farfurie (6 E, am impresia). Mancare foarte buna, adevarat, in tot Zante. Mai putin ok peisajul si drumurile dupa ce ieseai din zona turistica. Prea multe capre si praf din punctul meu de vedere. (Un fel de Mamaia meets satul…)
Razvan
Luati Bouyiourdi. Este branza feta la cuptor cu ardei, rosii si diverse condimente intr-o strachina de lut.
Se serveste cu cu paine prajita cu ulei de masline si oregano.
Mi-au mai placut cotletele de berbecut. Erau foarte fragede mai peste tot pe unde am mancat.
cristi-x
Sa nu uitam de Lamb Chops (cotlet de miel) care sunt super-gustoase si desigur vin cu garniturile aferente. Si ar mai fi antreurile lor speciale. De exemplu am luat odata un mixed starter, tot la o terasa in Kalamaki si ne-a adus ditamai platoul cu 4 boluri in care erau, in ordinea numerelor de pe tricou: tzatziki, salata de vinete, salata de icre si sos de branza (vreo 4 EUR). La o adica puteai sa manci doar starteru cu pitta bread si nu mai era nevoie de fel principal.
Bogdan
Eu am fost in Lefkada, unde mancarea a fost geniala. Am mancat Gyros de porc la 2 euro, de la un local mai traditional, oarecum ferit de turisti si am fost incantat sa gust ceva la lipie ce nu seamana a kebab de Romanica. Dar dincolo de mancarea de taraba, recomand f mult fructele de mare. Am mancat creveti , scoici si calamar in diverse retete si au fost super bune. Se simtea ca sunt fresh si gatite cat trebuie. Singura masa dezamagitoare a fost pe insula Ithaca unde mancarea servita parea statuta si cu gust de foodcourt de mall, insula e mica si cele 2-3 terase asteapta turisti la ore fixe cand vin croazierele in vizita. Recomand zona tututor, pentru mancare, peisaj si pentru ca nu e pe harta charterelor romanesti de duzina, gen Antalya. ( oricat de rautacios ar suna, cred ca si asta conteaza )
Admin DeseneCopii.net
Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.
El Vis Prânzlea
ne bucuram nespus sa auzim asta. eventual spune-le si rudelor, prietenilor etc.
E dreptul nostru sa mancam bine, iar prin intermediul food crew avem sansa asta!