Al Duomo oferă mâncare și răsfăț ca în Italia

Al Duomo
Timișoara

Există mai multe moduri în care poți alege să te răsfeți, sau să te lași răsfățat. Recunosc, un răsfăț pe placul meu este o masă la un restaurant special. Prin special, înțeleg un restaurant care își respectă clienții, unde atmosfera e plăcută, lejeră și mâncarea este de 5 stele. Da, sunt conștientă și știu ce înseamnă un restaurant de acest gen, dar sunt de părere că merităm să ne răsfățăm, cel puțin o dată pe lună.

Fiindcă vorba multă e sărăcia omului, trec la subiect și vă voi spune cum a fost ultimul răsfăț și anume,  cina la Ristorante Al Duomo.

Situat pe strada Paul Chinezul numărul 2, în spatele Domului din Piața Unirii, Ristorante Al Duomo este un restaurant cu specific italian. Fie vorba între noi, când mergi la un asemenea restaurant, cam știi la ce să te aștepți. Da, meniul era cu preponderență plin de preparate din pește, vită și paste. Ceea ce mă așteptam să găsesc aici, mi s-a confirmat. Revenind la ideea de răsfăț, am studiat meniul și am comandat următoarele: trofiette salsa ai porcini, crema al tartufo e pancetta croccante, apoi filetto di salmone agli agrumi ed odori și broccoli al vapore, iar ca desert, tiramisu Al Duomo.
Până să vină prima farfurie, am decis să intru în atmosfera plăcută a restaurantului. E o atmosferă romantică, lentă, deloc gălăgioasă. Poate la început pare mai întortochiat restaurantul, dar, din punctul meu de vedere, așa te poți bucura de o relativă intimitate, fără a fi nevoit să asculți și conversația de la altă masă (pe mine nu m-ar deranja, la cât de curioasă sunt din fire). Mi-a plăcut mult și povestea de la începutul meniului și da, e un restaurant unde te duci cu timp și pleci relaxat.

antonio al duomo

al duomo timisoara

masa al duomo

decor al duomo

antonio bucatar

Trofiette salsa ai porcini, crema al tartufo e pancetta croccante

Da, este și traducerea la fiecare fel, drept urmare, cam așa sună: trofiette cu sos de hribi, cremă de trufe și bacon crocant. Unul dintre motivele pentru care aleg paste în restaurantele cu specific italian, este parmezanul. Știu sigur că voi avea parte de parmezan de calitate. Această așteptare nu mi-a fost înșelată nici aici. Nu a durat mult și au sosit pastele. Trofiette sunt un tip de paste făcute numai cu făină și apă, servite al dente la Ristorante Al Duomo. Sosul de hribi în combinație cu crema de trufe e ceva ce te duce cu gândul la pădure, la bureți proaspeți. Cât despre bacon, fie vorba între noi, credeam că va fi ceva greoi și am ezitat puțin, dar, totuți, am zis să încerc și bine am făcut. Era o cantitate suficientă de bacon, nu foarte mult, nu doar bacon, care în combinație cu trufele și sosul de hribi, a fost numai bine. A fost suficient de condimentat totul, încât cu sau fără parmezan, au fost extraordinar de bune pastele. Un punct în plus primesc pastele, deoarece erau făcute în casă.

aperitiv

paste si trufe

parmezan

parmezan al duomo

paste cu trufe al duomo

paste cu parmezan

Filetto di salmone agli agrumi ed odori și broccoli al vapore

După spectaculosul aperitiv, am ales file de somon cu sos de portocale și coriandru proaspăt. Eram curioasă de combinația coriandru și somon. De departe a fost unul dintre cele mai bune file-uri de somon mâncate. Somonul era făcut la cuptor și, pur și simplu, se topea în gură. Deși somonul este un pește mai gras, prin modul cum a fost prezentat aici, în combinație cu sosul de portocale și coriandrul, nu a fost deloc cazul. Sosul de portocale avea consistență, încât să îl poți simți, nu doar să îl tot cauți prin farfurie și să nu ajungi la el. Coriandrul are un gust mai puternic, fiind un condiment cu personalitate. Despre broccoli, doar de bine. Broccoli este o legumă importantă, cu numeroase beneficii pentru organism, dacă este gătită cum se cuvine. Aici era făcut pe aburi, deci nu era gătit ( a se înțelege că e de bine acest aspect), de un verde incredibil și cu un gust așa cum speram. Adaug și acest fel la lista mâncărurilor preferate din restaurantele din Timișoara.

somon cu sos de portocale

cina al duomo

somon in sos de portocale

somon al duomo

Tiramisu Al Duomo

Eram curioasă cu ce este mai deosebit acest tiramisu față de altele. Curiozitatea a venit din simplu fapt că avea și numele de Al Duomo, nu doar Tiramisu, deci, evident mă așteptam la ceva diferit. A sosit servit într-un pahar de Martini și, la prima vedere am zis că e la fel ca celelalte. Ei bine, când am gustat, am înțeles de ce era personalizat. Nu erau pișcoturi. Da, da, nu erau pișcoturi, iar eu eram în culmea fericirii. Clasicele pișcoturi erau înlocuite de un aluat crocant, ca de biscuiți, un aluat cu cacao și alune. Eram deja în altă lume, eu una fiind fan declarat de alune și scorțișoară. Într-adevăr a fost o alegere excelentă și îl declar cel mai bun și special tiramisu mâncat până acum.

tiramisu

desert al duomo

desert al duomo timisoara

Prețuri și servire

Da, ca să fiu sinceră, la prima vedere prețurile par mari. Apoi îți amintești că ești într-un restaurant de lux, savurezi ce ai comandat, înțelegi calitatea produselor comandate și deja, problema se pune altfel.
Pentru ce am consumat, prețurile au fost așa:

  • Trofiette salsa ai porcini, crema al tartufo e pancetta croccante (350 g): 45 Ron;
  • Filetto di salmone agli agrumi ed odori (220 g): 48 Ron;
  • Broccoli al vapore: 14 Ron;
  • Tiramisu Al Duomo: 16 Ron.

Servirea a fost una foarte promptă și cu zâmbetul pe buze. Mi-a plăcut că am avut parte de ospătari care știau despre ce este vorba în meniu și erau apți să-ți facă o recomandare. Nu a trebuit să îi caut cu minutele din priviri, de multe ori aceștia anticipând nevoile.

Pentru mine a fost o seară reușită. Recomand restaurantul Al Duomo tuturor celor îndrăgostiți de mâncarea în stil italian, tuturor celor  dornici de răsfăț, tuturor celor dornici de o cină reușită. Este genul de restaurant rafinat, unde mergi fiindcă ești conștient că vei avea parte de o experiență specială, de o mâncare cu personalitate, într-o atmosferă relaxată și intimă.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Al Duomo

Acest restaurant s-a închis. Descoperă ce e nou în oraș.

[…] care mi-a plăcut cel mai mult şi pentru care mă voi întoarce cu siguranţă la Baracca. Hribii, cu pălăriile prăjite şi picioruşul făcut pane, erau umpluţi cu brânză fină de capră şi […]

Comentarii

Ari

26 June 2014 at 13:54

Foarte bun tot ce am mancat aici si servirea ireprosabila!

    Nuți Foame

    26 June 2014 at 14:12

    De acord cu tine, Ari. Ce ai încercat la Al Duomo și ți-a plăcut? 🙂

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul