Sfârșitul acesta de toamnă ne-a purtat prin țara noastră cea frumoasă, unde am descoperit locuri minunate și noi preparate delicioase. Așadar am ajuns și în Alba-Iulia și am vizitat frumoasa cetate, proaspăt restaurată, care e incredibil de frumoasă. Ne-a plăcut grozav de mult și de aceea am încercat să găsim un restaurant cât se poate de aproape. Și mai aproape de atât nici că putea să fie pentru că Pub 13 este construit chiar în zidurile cetații.
Cu o mică terasă suspendată și o sală mare în interior, e un local care te impresionează. De la muzică până la detalii mici de decor, e un loc care te poartă în timp și îți oferă o fărâmă din trecutul cetații.
Armuri suspendate, săbii, steaguri, mobilier din lemn, candelabre din fier forjat și o lumină caldă, toate te poartă ca într-o poveste și îți oferă o experiență cu adevărat deosebită, învăluindu-te în atmosfera medievală a restaurantului. S-a păstrat foarte mult din structura cetății, pereții și scările, bolta susținută de un pilon monumental și sala circulară sunt cât se poate de autentice. Localul acesta are o ambianță extraordinară, cum nu am mai întâlnit în țară până acum.
MENIU
Am început distracția cu băuturile, pasagerii s-au delectat cu o bere nefiltrată, iar eu, șofer fiind, am savurat un Lipton de piersici. Ne-a plăcut foarte mult că era scrisă povestea apariției pub-ului pe suporturile de farfurie, frumos incorporată în istoria cetății.
Am răsfoit puțin meniul, dar pentru că era deja un prânz mai întârziat, am mers pe varianta cea mai simplă și am comandat niște pizza. Există multe preparate apetisante, cu rețete tradiționale românești și nu numai.
Pentru pizza am ales o pizza Hawaii, cu șuncă și ananas și o Prosciutto Funghi. Au venit pe farfuri mari albe, deși ne așteptam ca și servirea să fie mai în asentiment cu atmosfera medievală a restaurantului. Ne-ar fi plăcut să ne surprindă puțin la aspectul acesta. Am ales să împărțim o pizza pentru două persoane pentru că nu ne era atât de foame, dar puteam liniștiți să comandăm una de persoană. Nu conțin multe ingrediente, aluatul e subțire, deci nu e foarte consistentă. E o pizza bună, dar cam ”plată”, genul acela care nu îți rămâne în minte, o savurezi rapid și ai și uitat-o.
Și pentru că, așa cum vă spuneam, pofta nu ne-am potolit-o cu pizza, am comandat și desert. Am luat o porție de clătite cu brânză și cremă de vanilie la cuptor, un fel de clătite bănățene. Și aici chiar ne-a plăcut prezentarea, chiar dacă ne-a luat ceva timp până am reușit să le mâncăm, vasul ținând clătitele foarte fierbinți. Un desert simplu și bun care ne-a încântat simțurile.
Tot pentru desert am comandat și o porție de papanași. Aici nu am fost la fel de plăcut surprinse ca la primul desert. Mult sos de vanilie și puțin gem de afine, iar papanașii puțin prea făcuți. A fost un desert bun, dar nu spectaculos.
PREȚURI ȘI SERVIRE
Lucrurile în restaurant se mișcă puțin cam încet, dar ne-am așteptat să fie așa, era o zi detul de aglomerată. Totuși chelnerii au fost amabili, au zâmbit și ne-au oferit toate informațiile de care am avut nevoie. Tot aici merită menționat că baia e destul de murdară. Înțelegem că sunt mulți oameni care le trec pragul, dar e un aspect foarte important pentru un restaurant care se respectă și ar trebui să îi acorde o importanță mai mare
Prețurile oscilează, erau unele preparate din meniu pe care noi le-am considerat cam scumpe, altele mai accesbile, dar așa cum v-am obișnuit, vă lăsăm să vă faceți singuri o părere.
- bere nefiltrată – 6 lei (400 ml);
- Lipton – 6 lei;
- pizza Hawaii – 22 lei;
- pizza Prosciutto Funghi – 22 lei;
- clătitele la cuptor – 16 lei;
- papanașii – 16 lei;
Privit în ansamblu, e un local frumos cu mâncare destul de bună. Dacă ar revizui felul în care își prezintă preparatele, ar încerca să le dea o nuanță mai aparte și ar remedia problema de igienă de la toaletă, cu siguranță ar trece în topul restaurantelor noastre favorite.
Comentarii
Ionescu Corina
Mi-a lăsat un gust amar si ciorba din care am gustat ,dar si servirea! Păcat de locatie!
olivia dinu
o mare dezamagire. am fost cu prietenii din franta la “pomul laudat”. inainte de pandemie ne-a placut mancarea si atmosfera (2016-2019). acum, mancarea proasta, carnea uscata, prezentarea modesta, portiile mici, preturile tot atat de mari. se poate vedea si din menu: mici. inainte nu serveau mici si era specificat ca nu servesc mici si ciorba de burta. nivelul e foarte scazut pentru un restaurant cu pretentii si preturi mari. pe noi ne-au pierdut de clienti.