Lecţie de gătit la BIOfresh

Bio Fresh
Timișoara

Marţi, 30 octombrie, la ora 19:00, am participat la o nouă lecţie de gătit sănătos organizată de restaurantul BIOfresh. Ca să ne apropiem de tematica de Haloween, de această dată am învăţat să pregătim o supă crudă de dovleac iar apoi o zacuscă crudă.

Ca şi la ediţia precedentă, am notat câteva obiceiuri bune de mâncat sănătos.

Lectia de gatit sanatos BIOfresh

Lectie de gatit sanatos la BIOfresh

Lectie de gatit la BIOfresh Timisoara

Lectia de gatit sanatos

E bine, indiferent de modul de alimentaţie (vegetarian sau non-vegetarian), să alegem o mâncare crudă la începutul mesei. Tot timpul alimentele crude se consumă înainte de o mâncare gătită. Niciodată nu consumăm fructele sau salatele la sfârşitul mesei, pentru că fermentează, creează aciditate, şi în timp se instalează afecţiunile digestive. Constipaţia sau afecţiunile colecistului nu sunt boli care se moştenesc ci se datorează alimentaţiei greşite. Obiceiurile alimentare nesănătoase deprinse în familie conduc de multe ori la aceleaşi probleme de sănătate.

Nu înseamnă că toţi cei care mănâncă vegetarian sunt sănătoşi. Nu trebuie să devenim cu toţii vegetarieni, este alegerea fiecăruia. Mai important este echilibrul în alegerea preparatelor pe care le consumăm. Să învăţăm să combinăm corect alimentele, să adăugăm surse de proteine şi ingredientele necesare unei alimentaţii sănătoase, pentru a beneficia de toţi nutrienţii.

Dovleacul este foarte cunoscut în Romania mai ales pentru plăcintă. La BIOfresh, dovleacul este folosit pentru prepararea supei în două feluri: crudă şi gătită. De obicei, oamenii comandă mai ales supa cremă servită cu crutoane, neştiind cât de gustoasă şi sănatoasa este varianta crudă.

La capitolul proprietăţi active, dovleacul este foarte bogat în beta-caroten, chiar mai mult decât morcovul. Pe lângă vitamina A, C şi E, conţine minerale importante precum magneziu şi potasiu. Cele mai sănătoase sunt seminţele de dovleac. Acestea au şi rol terapeutic, se administrează pentru paraziţii intestinali, dimineaţa, pe stomacul gol. Era o vorbă din bătrâni care spunea să mănânci atâtea seminţe câţi ani ai, dimineaţa şi seara, pe stomacul gol. Totuşi, seminţele de dovleac nu se folosesc doar pentru paraziţii intestinali. Sunt o sursă importantă de proteine, ca toţi sâmburii şi seminţele. În special cei care sunt vegetarieni e important să includă în alimentaţia zilnică seminţe (în stare crudă, niciodată prăjite şi sărate!!!).

La această lecţie de gătit am aflat câte ceva şi despre proprietăţile tulpinilor de ţelină, apio. Acestea sunt mai puţin folosite şi cunoscute, când vine vorba de ţelină toata lumea se gândeşte la rădăcină. Totuşi, tulpina de ţelină este mult mai bogată în principii active decât rădăcina. Este un aliment complex cu multe minerale şi vitamine, are rol diuretic şi purificator al sangelui. Principiile active se păstrează mai mult în stadiul crud decât în stare gătită. La orice mâncare putem adăuga tocate mărunt tulpini de ţelina, sau partea din varf, frunzele de la tulpini.

Supă de dovleac crudă

Am învăţat cum se prepară o supă crudă de dovleac în mai puţin de 5 minute.

Ingrediente pentru o porţie: ardei roşu, morcov, dovleac, dovlecel crud, ghimbir crud (pentru aromă, opţional), sare.

Ingrediente supa

Preparare retete

 

BIOfresh

Ingredientul principal este dovleacul, restul ingredientelor le putem varia, în funcţie de preferinţe. Fiind supă de dovleac, acesta va trebui să domine ca gust şi cantitate.

Mod de preparare: ingredientele se mărunţesc, se pun într-un vas cu puţină apă călduţă şi apoi se pasează cu blender-ul.

Important de reţinut: mâncărurile de acest gen, crude, se servesc imediat, nu se păstrează nici măcar o oră pentru că se oxidează repede în contact cu aerul şi lumina. De aceea, trebuie să le pregătim atunci când ne punem la masă şi în cantitatea necesară pentru numărul de porţii consumate.

Zacuscă crudă

Sunt mulţi oameni care nu pot să mănânce zacuscă tradiţională pentru că are multă ceapă sau alţii cărora le place dar nu le cade bine pentru că au probleme cu digestia. Zacusca crudă nu are aceste inconveniente şi ca atare poate fi consumată de toată lumea.

Preparare reteta

Retete preparate la BIOfresh

Ingrediente: ardei roşu, roşii uscate, usturoi (sau ceapă verde), puţină miere, tulpini de ţelină, sare. După ce amestecăm cu blenderul aceste ingrediente, adăugăm nuca măcinată sau alţi sâmburi măcinaţi, ca sursă de proteină.

Zacusca poate fi servită întinsă pe pâine sau lipie. Se mănâncă pe loc, nu poate fi păstrată decât maxim o oră.

Zacusca

Lecţiile de gătit organizate de BIOfresh au loc din două în două săptămâni, marţea de la ora 19:00. Participarea este gratuită.

Bio Fresh

Adresă:
Strada Francesco Griselini 2, Timișoara
Telefon:
Website:

[…] foamea cu multe feluri de sandwich-uri. The Sandwich Factory se vrea un local ce promovează mâncarea sănătoasă, cu ingrediente bio. Un loc drăguț din toate punctele de vedere, cu sandwich-uri altfel față de […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul