Pizzeria 3+1 a împlinit 21 de ani!

Pizzeria 3+1
Timișoara

Vă mai amintiţi de gustul celei dintâi bucăţi de pizza pe care aţi savurat-o? Vă invităm la o incursiune nostalgică în istoria uneia din primele pizzerii înfiinţate în Timişoara care din 1991 până în prezent oferă acelaşi gust delicios de odinioară.

De la 4 la 736 pizza vândute pe zi

Pizzeria a fost fondată la un an după revoluţie de două cupluri timişorene cu experienţă în IT, minţi orientate ştiinţific şi dorinţa de a oferi cea mai bună pizza din oraş. “Deschiderea a fost descurajantă.” ne povesteşte doamna Lia Jurcovan. “În prima zi am avut 4 comenzi. În zilele următoare a fost un pic mai bine dar a trebuit să aducem pâine şi alte produse ca să atragem lumea. Într-o zi a venit la noi un băiat care lucra la o televiziune locală nou înfiinţată. Ne-a întrebat dacă vrem să ne facem reclamă la ei pe post. I-am spus că suntem la început şi nu avem bani. El ne-a asigurat că se va ocupa de tot, numai să îi dăm acordul. Insistenţa lui ascundea un motiv cât se poate de amuzant: în weekend, televiziunea urma să difuzeze un maraton de filme sexy şi aveau nevoie de reclame în pauză. Până la urmă, spotul a fost realizat: băiatul (care era şi solid pe deasupra) cu 3 pizza în faţa, mâncând cu poftă şi scoţând sunete de plăcere.

În ziua următoare, ne-am trezit cu telefoane admirative de la cunoştinţe care văzuseră spotul. Norocul nostru a fost că la acea vreme postul de televiziune nu avea alte reclame iar baiatul care făcuse pe actorul se mândrea cu rolul jucat în reclamă. Aşa se face că spotul nostru a fost difuzat zile în şir. Într-o zi ne-am trezit că ne sună disperaţi angajaţii de la pizzerie, să venim repede că este coadă afară şi nu mai au ingrediente. Atunci a fost momentul în care au început cu adevarat să se mişte lucrurile şi să vină clienţii.”

Poveşti cu gust american

În 2003, reprezentaţii pizzeriei au participat la International Pizza Expo, o expoziţie de proporţii impresionante în faimosul Las Vegas. Evenimentul a reunit peste 3500 de expozanţi, Pizzeria 3+1 fiind o apariţie “exotică”, dintr-o ţară necunoscută, de la celălalt capăt al lumii.


Imediat după perioada comunistă, când mentalitatea oamenilor era încă sub influenţa unor idei depăşite, contactul cu America a fost un moment crucial în administrarea afacerii. Doamna Lia Jurcovan, mărturiseşte că a învăţat foarte multe de la americani despre motivarea angajaţilor, strategii de marketing şi relaţia cu clienţii. Cel mai mult a impresionat-o editorialul scris de Jeremy White, redactor şef la revista “Pizza Today”. Ca urmare, l-a tradus în limba română, l-a înrămat şi l-a afişat în bucătăria pizzeriei pentru a atrage atenţia angajaţilor asupra acestui principiu extrem de important: calitatea.

“Prea multe pizzerii încearca “scurtături”, spune el. Prea mulţi vor ca cifrele să arate bine şi uită de importanţa calităţii. Calitatea, a insistat el, este singurul şi cel mai important lucru, mai semnificativ decât marketingul, varietatea meniului, ambianţa şi chiar servirea clienţilor.”

Pizzeria 3+1 se mândreşte cu o apariţie în paginile celei mai puternice publicaţii din SUA dedicate acestei industrii, revista Pizza Today.


Experienţa americană nu se opreşte aici. Fostul ambasador al Statelor Unite în România, James Rosapepe, amintindu-şi de timpul petrecut în România şi de vizita sa în oraşul unde a pornit revoluţia din ‘89, menţionează Pizzeria 3+1 în cartea sa recent publicata, “Dracula is dead”.

Obama şi Las Vegas

De la cele 2 sortimente iniţiale, meniul s-a extins la 27 de opţiuni. Ce surprinde însă la Pizzeria 3+1 nu e neapărat varietatea produselor ci povestea lor. “Când ne-am întors de la evenimentul din Las Vegas, presa locală din Timişoara a scris despre noi. Ca atare, am primit numeroase comenzi de “pizza ca în Las Vegas”. Aşa ne-am gândit că ar fi o idee bună să adăugăm în meniu un astfel de sortiment. Cum românii preferă carnea, am facut cea mai carnivoră pizza din meniu, care în prezent se situează în topul vânzărilor.” Pizza Las Vegas conţine pulpă de roşii, cârnaţi, costiţă, salam, pastramă de pui, caşcaval, măsline, castraveţi şi gogoşari muraţi, ceapă roşie.

Pe aceeaşi idee, în timpul campaniei lui Obama pizzeria a adăugat un sortiment cu acest nume, cu steagul american realizat din fâşii de ardei roşu şi măsline negre. “Am fotografiat noua creaţie şi am trimis-o celor care se ocupau de campania de promovare a actualului preşedinte, primind felicitări şi mesaje de mulţumire.”

3+1 gratis

“La vremea când am înfiinţat pizzeria nu exista conceptul de a oferi ceva gratis. Şi acum ne sună clienţi şi ne întreabă dacă la 3 pizza cumpărate primesc una gratis. Ca să îi mulţumim şi să ne adaptăm cerinţelor actuale am introdus o astfel de ofertă: la 3 pizza cumpărate oferim gratis un litru de suc.

Pe acelaşi principiu, pizzeria îşi întâmpină zilnic clienţii cu o ofertă Happy Hour: între 16:00-17:00, la fiecare pizza large cumpărată clientul primeşte o doză de bere sau un suc gratis.

Ce s-a schimbat după 21 de ani?

Anul acesta, în luna septembrie, pizzeria a împlinit 21 de ani. “Am primit multe mesaje de la clienţi. Un tânăr ne-a mărturisit că bunica lui l-a adus la Pizzeria 3+1 când era mic şi el, la rândul lui, ar vrea să îşi ducă nepoţii tot la Pizzeria 3+1. Alţi clienţi, stabiliţi între timp prin ţări străine, ne-au scris: Doamne, mai existaţi! Ce bine…. Noi suntem în Olanda!

Multe lucruri s-au schimbat din 1991 până astăzi. Printre ele se numară preferinţele clientului care au determinat introducerea în meniu a unor opţiuni în plus faţă de pizza: meniul zilei, salate şi paste. Totuşi, există ceva ce nu s-a schimbat deloc în filosofia Pizzeriei 3+1: gustul. “Am ţinut neapărat să oferim clienţilor pizza preferată cu acelaşi gust. Mulţi clienţi chiar ne-au spus că pizza de la noi e la fel de bună ca la început.”

Pizzeria 3+1

Acest restaurant s-a închis. Descoperă ce e nou în oraș.

FoodCrew – Pizza din copilărie

16 February 2016 at 18:24

[…] Am ales ca loc de întâlnire Pizzeria 3+1, nu de alta, dar nu mai trecusem pe-acolo de când m-a dus mama sau bunica ultima dată, acum vreo 15 ani, dacă nu mai bine. Pizzeria 3+1 este una cu tradiţie în acest oraş iar în acest an a sărbătorit 21 de ani de existenţă. […]

[…] de pizza a fost gustoasă, mi-a plăcut foarte mult gustul de anghinare împreună cu mozzarella , măsline, […]

Comentarii

Claudiu

31 October 2012 at 2:50

Felicitari lor ca au reusit sa reziste atata timp….pizza tot timpul era buna la ei

    Nuți Foame

    31 October 2012 at 9:54

    Aşa e. Şi pizza la ei e bună şi acum. 😀

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul