Barca – restaurant cu hrană vie pentru starea de bine

Barca
București

Sunt o entuziastǎ susţinǎtoare a lucrurilor de încercat în ceea ce priveşte alimentaţia. Totuşi, asemeni riscurilor pe care ni le luǎm în carierǎ, de exemplu, încercǎm acele lucruri care sunt pe potriva noastrǎ sau când suntem pregǎtiţi cumva pentru ce au ele sǎ ne ofere. Aşa cǎ atunci când mi s-a ivit ocazia de a mânca într-un restaurant vegan, n-am stat pe gânduri. Nu eram chiar o novice, gustasem prin alte pǎrţi o supǎ de morcovi şi paste de dovlecel, foarte bune şi eram din ce în ce mai curioasǎ.

De ce Barca şi de ce mâncare vie? Aflǎm de pe site-ul restaurantului cǎ proprietarul este un fost om al mǎrii, pentru care barca de salvare a fost întotdeauna „şansa la viaţǎ atât pe apǎ, dar şi în alte situaţii critice”. Bolile de tot felul pot convinge pe cineva sǎ adopte un stil de viaţǎ vegan, dar la fel de bine şi oamenii sǎnǎtoşi pot ţine cure în diferite momente pentru curǎţare şi pentru o stare de bine generalǎ. Alimentele nu sunt procesate la mai mult de 42 de grade, dar sunt într-adevǎr delicioase.

Carti Restaurant Barca

Interior Restaurant Barca

Am urcat pe Barcǎ într-o zi destul de mohorâtǎ, dar cu o prietenǎ minunatǎ care şi apreciazǎ experimentele la justa lor valoare. Ne-a plǎcut interiorul, curat, cu nuanţe de verde, un miros fin de mâncare, dar nu supǎrǎtor. Ne-a fascinat muzica de la început, o chitarǎ spaniolǎ cu acorduri mângâietoare, foarte potrivitǎ pentru un prânz tihnit.

Ne-am aşezat retras lângǎ o fereastrǎ, am parcurs de câteva ori meniul şi am acceptat recomandǎrile domnişoarei care a venit sǎ ne preia comanda. Citisem undeva cǎ întotdeauna ar trebui început cu desertul, pentru ca acesta sǎ aibǎ timp sǎ fie digerat, fiind cel mai laborios din punctul acesta de vedere. Aşa cǎ am comandat un pahar de vin roşu ecologic (adicǎ fǎrǎ sulfiţi) – 8 lei şi am aşteptat… desertul.

Vin ecologic

Deşi tare îmi fǎcea cu ochiul un tort cu cacao şi mentǎ (14 lei), am acceptat propunerea prietenei însoţitoare şi ne-am delectat împreunǎ cu o budincǎ Psyllium (10 lei). Pentru cei ce nu ştiu, psylliumul este o tǎrâţǎ asemǎnǎtoare ovǎzului, dar cu mult mai multe fibre decât acesta, folositǎ în aceleaşi scopuri terapeutice.

Budinca de psyllium la Barca

Budinca de psyllium

Budinca avea gustul plǎcut al orezului cu lapte, atât de drag copilǎriei noastre, cu bucǎţele de bananǎ, psyllium, miere şi lapte de migdale. Scorţişoara presǎratǎ deasupra parfuma delicat acest desert uşurel, servit atipic în deschiderea mesei. Apoi, ne-am relaxat 20 de minute (cum cere eticheta), vorbind, inspectând cǎrţile şi bunǎtǎţile expuse pentru vânzare în vitrina din holul principal şi, în general, plǎcându-ne starea aceea de expectativǎ, când eşti curios şi ştii c-o sǎ fii surprins.

La felul principal, prietena mea a preferat o ciorbǎ de burtǎ (12 lei), cu ghilimelele de rigoare, evident, încǎlzitǎ uşor. Deşi adusǎ puţin neglijent, nu ne-am inflamat pentru aşa lucru minor şi am început degustarea. Prietena mea nu mai mâncase ciorbǎ de burtǎ adevǎratǎ şi deci nu avea termen de comparaţie, în schimb, eu am fǎcut asta de câteva ori şi a fost foarte interesant de observat asemǎnǎrile dintre cele douǎ. Ciupercile pleurotus şi smântâna din caju au redat cu fineţe aspectul bogat şi sǎţios al ciorbei de burtǎ şi ne-am declarat pe deplin satisfǎcute.

Ciorba de burta la Barca

Ciorba de burta

La pièce de résistance a fost, totuşi, platoul Vegan (50 de lei), poate cam scump, dar pentru douǎ persoane, un festin binemeritat. Platoul conţinea sushi, rulouri de dovlecel, ciuperci marinate, legume şi pastǎ de mǎsline pe bǎrcuţe de ardei gras, o explozie de arome şi culori într-o singurǎ farfurie.

Platou vegan

Platou vegan Barca

Cred cǎ primul care ne-a atras atenţia şi papilele a fost sushi-ul. Pregǎtit cu migdale, avocado, morcov, apio, ardei şi alge nori şi acompaniat de sos de soia şi picantul wasabi, sushi-ul acesta crud ne-a convins pe deplin şi ne-a plǎcut inventivitatea cu care orezul şi somonul au fost înlocuite.

Platou vegan cu sos de soia

Rulourile de dovlecel au fost şi ele excepţionale (tare mi-e teamǎ cǎ o sǎ rǎmân fǎrǎ adjective pânǎ la sfârşitul acestui articol, dar pe care aceste preparate le meritǎ din plin). Felia de dovlecel învelea o brânzǎ de floarea soarelui, iar în sos am recunoscut busuioc şi caju-ul omniprezent.

Ciupercuţele marinate erau proaspete şi delicioase, iar pateul de mǎsline, special lǎsat la urmǎ, divin. L-am fǎcut şi eu de câteva ori în casǎ şi îmi place la nebunie. L-am întins pe pâine din migdale, cu roşii deshidratate în compoziţie, şi cu el am încheiat aceastǎ masǎ surprinzǎtoare; întotdeauna las la urmǎ ce îmi place cel mai mult ca sǎ pǎstrez gustul bun cât mai mult timp.

La o urmǎtoare vizitǎ, mi-ar plǎcea sǎ încerc un shake de smochine şi curmale (10 lei), tortul de mentǎ menţionat, supa de cocos (12 lei) sau o salatǎ de icre (12 lei). Dacǎ aveaţi cumva ideea cǎ vegan e sinonim cu prea puţinǎ variaţie şi cu anost, poate cǎ e timpul sǎ încercaţi şi acest tip de bucǎtǎrie. Ȋn plus, beneficiile pentru sǎnǎtate ale acestui regim, inclus chiar şi foarte puţin în alimentaţie, sunt certe şi sunt sigurǎ cǎ noi toţi am prefera sǎ ne rupem din când în când din cercul vicios al goanei zilnice şi ale unei diete de cele mai multe ori nepotrivite pentru a regǎsi acel echilibru necesar unui corp şi unui spirit armonios.

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Barca

Adresă:
Str. Barbu Iscovescu Nr. 19 București

[…] de apa Perena am cam auzit cu toţii şi nu e o mare surpriză, faptul că există în Timişoara un restaurant cu acelaşi nume, nu ştiu câţi dintre noi […]

[…] ciorbă de burtă pe care am împărţit-o cu dnul. V. Ciorba avea ardei şi smântână şi a fost foarte bună, […]

[…] gustat apoi încă un desert vegan, fără pic de lapte, ouă, brânză, făină și alte ingrediente “clasice”.  După […]

[…] geometrice, contrastele puternice. Mâncarea japoneză, pe lângă faptul că e foarte bună și sănătoasă, este foarte estetică. Când privești un platou cu sushi, parcă te-ai uita la un tablou, la o […]

[…] că vestea că se deschide un nou restaurant vegan nu putea decât să mă bucure. Mai ales că la BIOfresh am avut destul de des probleme cu servirea […]

Nici un comentariu

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul