Dinar, cel mai nou restaurant cu specific sârbesc din oraș

Dinar
Timișoara

Cum ai intrat în acest restaurant, cum ai simțit că ești într-o altă lume, de demult apusă, dar reînviată. Din afară pare un restaurant elegant care își așteaptă oaspeții. De cum intri, ziua se transformă în noapte și totul devine ca un basm. Eu una așa am simțit la prima vizită făcută la restaurantul Dinar.

Situat pe strada Barbu Iscovescu nr.2, sau mai exact, în locul fostului restaurant Camelot, restaurantul Dinar este din start un loc mai deosebit. Ferestrele au pe post de perdele covoare țesute manual, covoare/pături de demult. Candelabrele sunt mult mai practice și ingenioase și sunt nimic altceva decât niște coșuri de nuiele. Scaunele și mesele sunt din lemn și nu prea sunt la fel. Să nu vă imaginați un lemn foarte prelucrat, ci ceva mult mai natural, care ajută la atmosfera de altă dată pe care vrea s-o creeze restaurantul. Pozele de mai jos prezintă la ce să vă așteptați dacă mergeți.

Restaurant Dinar

Masa Restaurant Dinar

Candelabru Restaurant Dinar

Restaurant Dinar interior

Cum însă motivul principal  pentru care am ajuns acolo, recunosc, pe lângă curiozitate, era foamea, am început să studiez meniul. Nu este un meniu foarte bogat, dar este un meniu care respectă specificul sârbesc al restaurantului. Am studiat oferta restaurantului și am ales să încep cu Ciorba de Burtă, urmată de Cotlet împletit Dinar și salată Dinar. Da, eram curioasă de specialitățile care poartă și numele restaurantului. Cât timp am studiat meniul am observat unele preparate în dreptul cărora era scris “În curând”, așa că, data viitoare, cu siguranță vor mai fi și alte feluri de testat, gen Ciorba de pește. Mi-a plăcut acest aspect, deoarece sunt multe restaurante care au un meniu generos, dar când soliciți ceva, nu au nici acel fel, nici următorul și tot așa. Revenind la Restaurantul Dinar, inclusiv prezentarea meniului este în ton cu restaurantul.

Meniu Restaurant Dinar

Ciorba de burtă

A sosit însoțită de smântână și ardei, fără să fi comandat. Din start era un semn bun. Culoarea și mirosul erau așa cum speram să fie. După ce am gustat, verdictul final a fost de foarte bună. Suficient de consistentă, carnea era fiartă cât trebuie, avea culoarea albă, plăcută. Era o ciorbă curată, suficient de dulce și acră, cu gust plăcut de usturoi, toate în același timp. De obicei sunt fană a legumelor, mai ales a țelinei, în supe, dar, parcă la ciorba de burtă îmi place să fie mai invizibile. Ei bine, această ciorbă a fost pe gustul meu. Am cerut și niște lipie și pâine în stil Choka (eram curioasă ce e) și bine am făcut. Despre lipie nu sunt multe de spus ( a fost bună, așa cum speram), iar pâinea Choka, este pâinea făcută în trecut de bunicile noastre. Se ia pâinea, se taie bucăți, se prăjește, o bucuri cu puțin ulei și boia și o dai la mâncat spre deliciul tuturor. Așa a fost și aici, iar rolul de a întregi ciorba l-au jucat de minune.Ciorba de burta Dinar

Ciorba de burta Restaurant Dinar

Detaliu Ciorba de burta Restaurant Dinar

Paine si lipie Restaurant Dinar

Paine Choka Restaurant Dinar

Cotlet împletit Dinar și salată Dinar

Am ales acest preparat deoarece avea și kaimak. Bine, mai eram curioasă și de prezentare, cum va fi împletit. Ei bine, împletit a venit și bun a fost. Carnea era plăcut moale, iar baconul și kaimakul veneau numai bine în completare. Ai zice la prima impresie că sunt niște bucăți mici de cotlet, dar de la prima bucată te simți destul de sătul. Eu una am reușit să mănânc doar aproape două bucăți. Kaimakul este pregătit aici, de bucătari sârbi (dacă intri în vorbă cu ospătarii, afli multe detalii plăcute). Era topit când a sosit, dar avea un gust puternic și mi-a plăcut. Este un fel de brânză cu smântână a sârbilor. Toată această combinație de cotlet, bacon și kaimak a venit alături de niște ceapă tocată mărunt. Mi-a plăcut ideea, dar m-am bucurat că aveam și salată comandată. Avea salata morcovi, țelină, salată verde, varză, puțin oțet, puțin ulei, sare, piper și în vârf niște roșii. A fost o salată mare, gustoasă și revigorantă. Mi- plăcut că era și această opțiune, nu doar clasicele salate de varză, roșii și castraveți.

Cotlet impletit Dinar

Cotlet Dinar

Detaliu Cotlet Dinar

Salata Dinar

Salata proprie Dinar

Salata Restaurant Dinar

Prețuri și servire

Pentru ce am comandat, prețurile sunt următoarele:

  • Ciorbă de burtă (400 ml): 11 lei;
  • Pâine în stil Choka: 4 lei;
  • Lipie: 2 lei;
  • Cotlet împletit Dinar (350 g): 32 lei;
  • Salată Dinar (300 g): 8 lei.

Fiind un restaurant cu specific, cu porții destul de generoase, prețurile sunt puțin peste medie, dar normale.

Despre servire pot spune doar de bine. La ora la care am ajuns noi, ora prânzului, restaurantul era destul de plin. Pe cât de plin era, pe atât de mulțumită am fost de servire. Am avut parte de un ospătar calm, care a știut să spună câte ceva despre fiecare fel de mâncare, cât și despre restaurantul în sine.  Un ospătar atent care și-a cerut scuze pentru că a întârziat puțin mâncarea. Nu a fost o problemă, deoarece am putut observa mai în detaliu restaurantul, iar pentru un restaurant aflat la început de drum este de înțeles.

Recomand Restaurantul Dinar pentru simplu fapt că este un restaurant diferit. Este un restaurant unde te transpui într-o altă lume, unde afli despre viața de odinioară, dar unde calitatea și standardele de acum sunt prezente.

A mai fost cineva? Voi ce părere aveți?

Curățenie
Servicii
Mâncare
Preț
Atmosferă

Dinar

Adresă:
Str. Barbu Iscovescu, Nr. 2, Timișoara
Telefon:

[…] de teasing și privit la poze pe pagina lor de Facebook, am fost și noi zilele trecute să testăm cel mai nou restaurant din Timișoara și să ne răsfățăm cu preparate de 5 […]

Comentarii

Pelivan Doru

15 April 2014 at 22:26

Un restaurant deosebit, doar cuvinte de lauda si din partea mea!

Eu am testat, chiar la deschidere, un mix grill si am fost surprins de cat de bine poate sa fie gatita carnea. Condimente putine, dar atent puse.

De asemenea atmosfera nici nu trebuie discutata. Esti in alta lumea!

Dan Cioloca

6 July 2014 at 3:54

Platou Dinar special 120 lei…. trebuie neaparat sa incercati. Foarte gustos e ptr 3-4 persoane. Noi am fost 2 persoane si ne-a ramas mai mult de jumatate de portie. Restaurantul este exceptional. Doar cuvinte de lauda.

    Nuți Foame

    7 July 2014 at 9:47

    Mulțumim de recomandare! Ce conține platoul respectiv? 🙂

Sascha

19 July 2014 at 15:29

Am fost la multe restaurante din afara si meniul, inclusiv la cele cu staif e mic. Am avut ocazia sa vorbesc cu un chef (printr-un prieten) si el mi-a explicat ca toata mancarea careti-o serveste e facuta pe loc, si din acest motiv meniul e restrans. Deci faptul ca meniul e restrans, nu e neaparat un dezavantaj. S-ar putea sa fie dezavantaj ca meniul sa fie foarte mare si prin urmare ingedientele/mancarea sa nu fie proaspate.

    Nuți Foame

    21 July 2014 at 11:07

    Așa e. Plus că de multe ori, prea multe alegeri ne fac să ne decidem mult mai greu. 🙂

Martin

4 November 2015 at 15:02

Food is not bad but overpriced
Waiters at the end gave us bill and added almost every dish or drink we ordered additional one on the bill
Once we recalculate the bill we said this to the waiter and he was upset brought another bill making lame excuses. But OK, I said to myself they tried to cheat us but at least they could compensate this or apologize…like normal people do! BUT NO! NOT here! Even more outrageous was that the waiter came while we were leaving the place and said: “Don’t ever come again here”
How can a restaurant with this name afford to have such incompetent people working there?
A lot of people heard and will hear about this incident and I assure that many won’t come because of that. I have to say before that I had good experience twice..but after this, I am planning to go to original Dinar in Vršac and have a little chat with the owner

angi livius

29 December 2015 at 11:58

Un restaurant la superlativ.Recomand cu mare placere…

Completează numele
Completează un email valid
Completează website-ul
Completează mesajul