Kalimera!
De mult nu mai cǎlcasem pe pǎmânt grecesc, gastronomiceşte vorbind, şi (destul de) recent deschisul Meze a fost o surprizǎ simpaticǎ ochiului şi încǎ şi mai plǎcutǎ papilelor. Departe de hǎrmǎlaia specificǎ Centrului Vechi şi totuşi în perimetru, Meze m-a încântat cu aspectul curat, mediteranean, cu feţe de masǎ alb-albastre, scaune aşijderea şi „pǎlǎrii” pentru becuri din vechi cutii de ulei de mǎsline.
Pentru curioşi, numele restaurantului vine de la denumirea pe care mediteraneenii- fie ei greci sau arabi- o dau aperitivelor, asemǎnǎtoare tapas-ului spaniol, reprezentând diferite feluri şi cantitǎţi de mâncare, calde sau reci, sǎrate sau picante, însoţite de paharul de bǎuturǎ comandat. Mai precis, un bun prilej de a sta la masǎ cu prietenii.
Ȋncǎ de acasǎ, rǎsfoisem conştiincios meniul de la Meze şi ştiam cu ce vreau sǎ încep: o curiozitate veche, simplǎ poate, dar, dupǎ cum aveam sǎ aflu, teribil de gustoasǎ. Am cerut o limonadǎ greceascǎ, fǎcutǎ în casǎ, cu un sirop cald de lǎmâie, dupǎ cum mi s-a spus (12 lei), şi am stat puţin, fermecatǎ de interior şi de muzica greceascǎ (ce limbǎ frumoasǎ, nu-i aşa?) care se revǎrsa mai veselǎ sau mai tânguitoare din boxe.
Taramosalata (16 lei) a venit la scurt timp, cu un coş de pâine proaspǎtǎ, stropitǎ cu ulei de mǎsline şi aromatizatǎ cu oregano. Taramosalata este o salatǎ-spumǎ din icre de cod cu lǎmâie şi licoarea zeilor, beneficul ulei de mǎsline, şi era atât de bunǎ încât aproape m-am simţit datoare sǎ devorez patru felii de pâine unse din abundenţǎ şi presǎrate lejer cu piper proaspǎt mǎcinat. Nu am reuşit sǎ o dau gata şi deşi am suspinat puţin dupǎ ea, trebuia sǎ mai încerc ceva din mâinile bucǎtarului.
Probabil vǎ întrebaţi de ce vǎ arǎt uleiul de mǎsline. Pentru cǎ, în aşteptarea celui de-al doilea fel, mi-am satisfǎcut o curiozitate mare: am turnat puţin ulei în farfurie şi am întins în el o bucatǎ de pâine şi, da, am rǎmas extaziatǎ. Bun, aromat, aş mânca numai asta în fiecare zi. Plus, ca orice ulei care se respectǎ, şi acesta avea aciditatea (minim 0.15%- maxim 0.29%) indicatǎ pe spate. M-am întrebat încǎ o datǎ de ce nu gǎsim ulei de mǎsline cretan la noi în ţarǎ.
Cu aceste dileme n-am apucat prea mult sǎ mǎ confrunt, cǎ am vǎzut sosind felul doi, saganaki naxiotico, direct de la cuptor, în tigaie sfârâindǎ. Saganaki naxiotico (27 lei) este o brânzǎ roşie tradiţionalǎ, uşor picantǎ şi învelitǎ în cataif. Foarte bunǎ, mi-a plǎcut faptul cǎ era picantǎ, cu arome bogate şi dense ce m-au fǎcut sǎ simt nevoia unor legume ca garniturǎ. Dar în Grecia, mâncǎm ca grecii… Nici pe aceasta n-am reuşit s-o termin, semn cǎ masa a fost mai mult decât îndestulǎtoare.
Spre final, am putut beneficia şi de prezenţa chef-ului de la Meze, Gabriela Chiriac, un om cu adevǎrat îndrǎgostit de tot ce e grecesc, care mi-a vorbit cu pasiune despre taverne, oameni, uleiul de mǎsline pe care l-am lǎudat şi în faţa ei şi, în general, despre un stil de viaţǎ care le este caracteristic elenilor şi care poate fi rezumat în cuvinte ca împǎrtǎşire, trǎire, viaţǎ.
Ce mai puteţi gusta la Meze: horiatiki (salatǎ în stil ţǎrǎnesc)- 29 lei, feta tiganiti (feta in foietaj, marinatǎ în miere de pin, oţet balsamic şi susan)- 38 lei, brânzeturi (feta, kefaolotiri şi haloumi)- de la 18 la 26 lei, kalamarakia yemista (calamar umplut cu orez, muguri de pin şi stafide)- 54 lei, arnaki kassandrino (miel din Sikia gǎtit cu ceapǎ verde, mǎrar şi prune)- 58 lei şi dulciuri ca portokalopita- 24 lei sau baklava- 27 lei. Toate udate fie cu bere Mythos- 10 lei, vinuri greceşti diverse sau ouzo.
La final, dacǎ-mi permiteţi, un sfat: mergeţi la Meze în grup mare de prieteni, eu cred cǎ aceasta este destinaţia unei taverne, un loc special pentru o masǎ socialǎ. Da, preţurile sunt mari, dar porţiile sunt construite în aşa fel încât mai mulţi sǎ se poatǎ bucura de ele. Lǎsaţi-vǎ ghidat de muzicǎ şi de mâncarea bunǎ şi veţi simţi atmosfera unei taverne tradiţionale.
Efharisto gia to trapezi! 🙂
1001 nopti de rasfaturi culinare | FoodCrew
[…] Mâncarea libanezǎ nu ne era, nici mie, nici prietenei însoţitoare, necunoscutǎ, dar cum nu mai avusesem prilejul de a o gusta de ceva timp, ne-am orientat cǎtre preparate specifice şi larg cunoscute. Am optat ca toate felurile sǎ vinǎ în acelaşi timp, o regulǎ în cazul meselor sociale specifice popoarelor mediteraneene. […]
La Grecu' - un alt loc cu specific semi românesc la Bega FoodCourt | FoodCrew
[…] mă așteptam la altceva. Era genul de pâine care este foarte bună dacă e proaspătă. A mea era veche, eu așa am simțit și nu mi-a […]
Vrei inapoi in secolul al XIX-lea? Du-te la Caru’ cu Bere! | FoodCrew
[…] în plin centrul Bucureştiului, pe Strada Stavropoleos, Caru’ cu Bere îndeplineşte din plin criteriul accesibilităţii. […]
Mezze Taverna sau restaurantul grecesc din Centrul Vechi al Bucureștiului | FoodCrew
[…] tare înfometați și înfrigurați. Am ales rapid două mezze: “tzaziki”, un clasic al bucătăriei grecești și “melitzanosalata agioritiki” (o altfel de salată de vinete, denumită după […]
Nici un comentariu