Zice-se prin târg că Restaurantul Graf din Oradea e unul dintre cele mai bune din ţară (a spus-o un nene, bucătar la emisiunea aia celebră, MasterChef). Şi pentru că eu de curând am aflat de el (deh, dacă n-am teveu), am decis că nu se cade să nu mănânc acolo, mai ales că-i aproape de mine – aşa că m-am pus la ţol festiv şi fost-am să văd cum e prânzul la Graf!
Restaurantul Graf e situat pe strada Barbu Ştefănescu Delavrancea, nr. 3. Te întâmpină un şef de sală serios, care te-ntreabă unde vrei să mănânci: ai de ales între mai multe încăperi (de fumători, de nefumători, salonul verde, salonul alb, salonul roşu, etc.).
Nefumători fiind, am fost plasaţi la o masă din salonul alb (care oricum arăta superb!). Am fost întâmpinaţi de alţi chelneri care ne-au adus meniul, ne-au lăsat un timp suficient să ne uităm prin cărţulie – între noi fie vorba, nu-s nu-ştiu-câte feluri, dar toate par a fi extraordinare, din simpla lor denumire.
Meniul la Restaurant Graf
Din partea casei, a venit rapid o gustare de brânză spumoasă, cu capere şi toast. Apoi am ales un vinuţ bunuţ, şi am început a ne desfăta.
Supa aleasă de mine a fost una clasică (parcă voiam să testez ceva „extra” doar mai târziu): două porţii consome de pui cu tăieţei de casă, două de supă franţuzească de ceapă gratinată. Ei bine, am fost invidioasă c-am ales aşa „simpluţ” fel, când puteam să mă răsfăţ, mai ales că eu nu-s fan al supei cu pătrăţele – ci-mi place mai mult cea cu fidea, dar noroc c-am fost între prieteni şi-am gustat şi din supa franţuzească – o minunăţie! Cum se mai simţeau aromele acolo, toate combinate cu brânză şi crutoane – ceva de vis.
Deja destul de plină după supici, am ales totuşi şi-un felul 2: piept de pui la cuptor în sos aromat şi cartofi cu praz gratinaţi – fel care-a venit destul de repede (oricum, între o glumă bună şi două guri de vin, cine-a văzut cum a trecut timpul?).
Sosul de la pieptul de pui… avem noi o vorbă: „să-ţi baţi pruncii cu şapca udă în faţa primăriei”. No cam aşa ceva!! Aromele şi-au făcut din nou apariţie, spre încântarea papilelor mele gustative, deja impresionate – trei astfel de porţii, plus cotlet de porc cu os, sos de salvie, dovlecei gratinaţi pe pat de ciuperci sote. Din care-am luat o gură, pentru că nu mă puteam abţine!
Dar între mese, să mergem şi la baie, nu? Pentru că deja auzisem iarăşi multe despre „cât de fain e la baieee”, m-am înfăţişat: băi, la cât era de curat acolo, aş fi dormit şi-aş fi luat lejer masa acolo! O curăţenie şi-o simplitate cum ar trebui să fie în orice restaurant care se respectă: domnişoarelor, ţin să vă spun că aveau inclusiv demachiant bio, apă de faţă, cremă de mâini sau prosopele de unică folosinţă…
Revenind la masă… După asemenea nebunie de arome, m-am simţit vitează în continuare şi am dat iama la deserturi: primisem recomandarea caldă a prietenilor să-ncerc mousse de chocolat. Între comenzi, primim şi nişte macaroons, aşa, din partea casei. Să fie primit zic, şi-mi fac poftă mai mare de ciocolată. Aşadar, două porţii de Mousse de ciocolată belgiană cu zmeură, fistic şi îngheţată de casă din zmeură cu peperoncino, plus o porţie de Papanaşi cu cremă de brânză, îngheţată de casă din zmeură şi o abţinere.
No, dacă mă simţeam vitează înainte şi până am văzut cum arată frumosul desert, după prima jumătate s-a topit toată vitejia, vă jur! O aşa bogăţie de gusturi, senzaţii şi arome n-am avut în viaţa mea, mă tot uitam cu jind cum să fac să mănânc tot. Dar stomacul a învins, aşa că, deşi cu maxim regret, a trebuit să las jumătate în farfurie…
De mâncat am halit (mai) tot, dar vine şi plata, nu-i aşa? Ei bine, ne-am ţinut oleacă de buzunare.
Aşadar, patru persoane, într-o după-masă, la Graf:
- Consome de pui cu tăiţei de casă: 2 porţii – 26 lei
- Supă franţuzească de ceapă gratinată: 2 porţii – 26 lei
- Piept de pui la cuptor în sos aromat şi cartofi cu praz gratinaţi: 3 porţii – 78 lei
- Cotlet de porc cu os, sos de salvie, dovlecei gratinaţi pe pat de ciuperci sote: o porţie – 30 lei
- Mousse de ciocolată belgiană cu zmeură, fistic şi îngheţată de casă din zmeură cu peperoncino: 2 porţii: 34 lei
- Papanaşi cu cremă de brânză, îngheţată de casă din zmeură: o porţie – 16 lei
- Apă plată Dorna, 750 ml: 2 la 16 lei
- Vin Pinot Noir, Segarcea: 65 lei
PS: de la ora 16, de când am plecat de la Graf, eu n-am mai putut mânca până la ora 14, a doua zi…
Zilele senine si fericire la Nora | FoodCrew
[…] ciupercile şi poate asta e explicaţia faptului că servesc mereu acest fel de mâncare. Mai este şi prospeţimea pipeptului de pui şi faptul că sosul de smântână este fin şi […]
Paste, vin şi relaxare La Pizzaccia | FoodCrew
[…] seara, ca urmare a unei datorii mai vechi, am mers cu o prietenă la localul La Pizzaccia despre care am mai povestit la mine pe blog. Am ajuns în jur de ora 21 la restaurant […]
O seară la Restaurant Graf - Ioana Ştef
[…] clientă restaurantului în câteva rânduri şi pot să spun că nu m-a dezamăgit până acum. Mâncarea e excelent preparată, de fiecare dată la înălţime, vinul e adus ca băutura la mare căutare, chelnerii sunt atenţi […]
Răsfăț și bunătăți culinare la Restaurant Stejarul | FoodCrew
[…] să își facă o rezervare. Pentru cei care am fost deja acolo, cu siguranță gustul rafinat și mâncărurile alese ne îndeamnă să mai mergem cu proxima […]
Comentarii
Felicia
Adica 73 ron pe persoana cu desert si vin?
Nu mi se pare scump deloc tinand cont de cele povestite mai sus.
Very good price!!! I will try it.
Nuți Foame
Să ne spui cum a fost dacă treci pe-acolo! 😀